czwartek, 29 listopada 2012

Nuggetsy z kurczaka to propozycja na bardzo szybki obiad lub przekąskę. Pierś z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, będzie wtedy bardziej soczysta. Nuggetsy są zapiekane w piekarniku, dzięki czemu są zdrowsze od tych tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu. Nic, tylko zajadać ;)

Niezmiennie, moje ulubione...

Przepis na nuggetsy pochodzi z bloga Przy kuchennym stole. W oryginale jest to przepis Nigelli. Ilość składników zmniejszyłam. U nas jest to porcja dla dwóch osób.

Składniki:

pojedyncza pierś z kurczaka 

1 mała paczka krakersów

jogurt naturalny 170 g

sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka

Pierś z kurczaka umyć, usunąć włókna i kostki. Pokroić w większe kostki. Do miseczki wlać jogurt. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz przyprawę do kurczaka. Wymieszać. Włożyć mięso i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). 

Krakersy drobno pokruszyć (ja zmieliłam w robocie kuchennym) i wsypać do miseczki. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty,  obtaczać w krakersach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piec 20-25 minut. 

Idealnie smakują z sosem jogurtowo-musztardowym

 

WYDRUKUJ PRZEPIS

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...