Zapiekanki

wtorek, 12 lipca 2016

Co prawda nie jest to przepis na klasyczną frittatę, ale prawdę mówiąc ta nazwa najbardziej mi pasowała. Dzisiejsza propozycja to szpinak i świeże pomidorki zapiekane w masie jogurtowo- jajecznej. Lekka i zdrowa potrawa na obiad lub śniadanie. Do przygotowania potrzebna będzie patelnia, którą można używać w piekarniku. To jak? Spróbujecie?   

DSC06714
Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g młodego szpinaku

250 g pomidorków cherry

masa jogurtowa:

3 jajka

150 g jogurtu naturalnego 

mozzarella 125g

sól morska, świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do czasu aż liście zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać.


Jajka i jogurt naturalny zmiksować lub roztrzepać, aby dobrze napowietrzyć masę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przelać na patelnię z przesmażonym wcześniej szpinakiem. Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki i kawałki mozzarelli.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez 20-25 minut do ścięcia się masy.

 Smacznego :) 

poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas podzielić się z Wami przepisem na pyszną białą kiełbaskę. Pieczona z warzywami, w sosie śmietanowo- chrzanowym... pyszności!!! Po raz pierwszy piekłam ją kilka lat temu, a inspiracją był program Tomka Jakubiaka.

Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia, kiełbasę można najpierw sparzyć w gorącej wodzie. Wystarczy wtedy około 25-30 minut pieczenia. Potraktujcie ten przepis jako inspirację - przygotujcie tak, jak lubicie najbardziej i zajadajcie :D 

Biała kiełbasa z warzywami pieczona w sosie śmietanowo - chrzanowym

Składniki: 

ok 0,5 kg surowej białej kiełbasy 

2 marchewki 

1 pietruszka

1 cebula 

1/2 białej części pora

2 ząbki czosnku

papryczka pepperoni (można pominąć) 

łyżka klarowanego masła

sos śmietanowo- chrzanowy:

200 ml śmietany 30%

chrzan tarty ok 3-4 łyżek 

1-2 łyżki soku z cytryny 

sól, pieprz, majeranek

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Wrzucić marchewkę i pietruszkę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pozostałe warzywa. Smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić.

Śmietanę wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i majerankiem tak aby nam smakowało. 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć białą kiełbasę. Dodać warzywa z patelni i zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok 45-60 minut. 

Smacznego :) 

 

wtorek, 27 stycznia 2015

Dzisiaj propozycja na dwudniowy obiad :D Na początek ryż z warzywami - włoską kapustą, marchewką i pietruszką. Idealny dodatek do porcji mięsa, najlepiej drobiowego (kilka propozycji poniżej). Z podanych składników ryżu będzie naprawdę sporo, więc możecie być spokojni o obiad następnego dnia. Wystarczy dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, posypać serem, zapiec i gotowe... Spróbujcie koniecznie :)

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami lub ryż z warzywami do obiadu

Składniki:

200 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)

1-2 cebule

2 spore marchewki

1 pietruszka 

1/4 główki włoskiej kapusty (ok. 350 g)

natka pietruszki (dodałam 2 łyżki natki - posiekanej i zamrożonej)

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

ok 2 łyżek oleju do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. 

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i kapustę. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość a warzywa będą miękkie.

Do warzyw dodać ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, jeżeli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać na ciepło z mięsem, np. soczystą piersią z kurczaka, piersią zapiekaną z serem, kotletem hawajskim, kotletem w serowej panierce lub kotletami siekanymi z kurczaka.

 Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami lub ryż z warzywami do obiadu

Zapiekanka z piersią z kurczaka i serem: 

ryż z powyższego przepisu (około 1/2 porcji)  

1 pojedyncza pierś z kurczaka 

przyprawa kebab- gyros, przyprawa do kurczaka lub ulubione zioła

żółty ser

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kebabu - nie żałujcie przyprawy. Usmażyć na patelni, do zarumienienia (nie zbyt długo, aby mięso nie było suche). 

Usmażonego kurczaka dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeżeli macie patelnię która można używać w piekarniku, to pozostawcie na patelni).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać z wierzchu (tyle ile lubicie). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (termoobieg) do zarumienienia się sera.

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 05 listopada 2014

Uwielbiam zapiekanki, a ta smakowała naprawdę wyjątkowo! Pewnie po części dlatego, że przygotował ją dla nas mój mąż, a ja nic o tym nie wiedziałam ;) Ale spokojnie- odrobinka pozostała na drugi dzień i smakowała równie pysznie, więc nie był to efekt zaskoczenia ;) Bardzo prosta, sycąca i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie!

Zapiekanka makaronowa z brokułami i tuńczykiem

Inspiracją był przepis z gazetki "Włoskie smaki" Biedronki.

Składniki:

250 g makaronu penne

300 g brokułu

10 podsuszanych pomidorów

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

70 g sera bel pease (ser żółty sprawdzi się równie dobrze)

pół szklanki listków bazylii

sól, pieprz

sos: 

50 g mąki pszennej 

50 g masła

500 ml mleka 

100 g sera mascarpone 

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na ostatnie 5 minut gotowania do makaronu dodać podzielony na różyczki brokuł. Odcedzić i pozostawić na durszlaku.

W garnuszku przygotować sos beszamelowy z masła, mąki i mleka - instrukcja TUTAJ. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z mascarpone, pokrojonymi w paseczki pomidorami i posiekaną bazylią. 

Makaron i brokuły wymieszać z sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć tuńczyka i posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (górna i dolna grzałka) i piec 25-30 minut, do czasu aż ser się zarumieni.

Smacznego :)

Zapiekanka makaronowa z brokułami i tuńczykiem

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...