Placuszki, racuszki

wtorek, 07 października 2014

Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam placuszki, racuszki, kluski, pierogi i wszystko to, co z mąki lub/i ziemniaków. Wciąż mam sporą ilość dyni, dlatego tym razem postanowiłam dodać ją do placków ziemniaczanych. Wyszły naprawdę świetne. Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pychotka!  

DSC03646

Składniki:

600 g ziemniaków (waga po obraniu)

300 g dyni (obranej, bez pestek) 

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej 

1 jajko

sól, pieprz 

olej do smażenia

Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić w malakserze, razem z cebulą (jeżeli nie posiadacie malaksera, ziemniaki i cebulę trzeba zetrzeć na tarce do ziemniaków). Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na durszlak razem z ziemniakami, odcisnąć wodę. Przełożyć do miski.

Do warzyw dodać jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 21 lipca 2014

Placuszki, to najczęstsze weekendowe śniadanie u nas w domu. Nigdzie nie trzeba się spieszyć, można spokojnie usiąść i delektować się ich smakiem...

Placuszki z dzisiejszego przepisu są dość słodkie, ich smak i struktura bardzo przypomina mi muffinki. Chociaż nic nie przebije tradycyjnych racuchów z jabłkami, czasami warto poeksperymentować ;) 

Placuszki z bananami

Przepis znalazłam u Kasi z bloga A dupa rośnie

Składniki:

225 g mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru trzcinowego 

3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli 

1 dojrzały banan

220 ml mleka

1 jajko 

3 łyżki roztopionego masła

Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia (jeżeli boicie się, że jest go zbyt dużo - spokojnie, gwarantuję że nie czuć go w smaku) i szczyptę soli. Wymieszać. 

W drugim naczyniu rozgnieść widelcem dojrzałego banana. Dodać mleko, jajko i roztopione masło. Zmiksować. Dodać suche składniki i ponownie zmiksować (ciasto będzie dość gęste). 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Placuszki nakładać łyżką lub małą chochelką. Smażyć na złoto z obu stron. 

Podawać ulubionymi dodatkami, np. z miodem i prażonymi płatkami migdałów, posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi lub z sosem czekoladowym.

Z podanej ilości składników wychodzi około 20 placuszków. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 13 kwietnia 2014

W końcu udało mi się zrobić idealne racuszki :) Chrupiące na zewnątrz i bardzo puszyste w środku. Co najważniejsze - nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Są po prostu pyszniutkie!!! Spróbujcie koniecznie ;)

Racuchy

Składniki:

1 pełna szklanka mąki pszennej (ok 150 g)

1 szklanka kefiru 

1 jajko 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

szczypta soli

olej do smażenia

jabłko (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia. Dokładnie miksujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po nałożeniu placuszka na patelnię można 'zanurzyć' w nim plasterek jabłka. 

Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub bananami w miodzie. 

Ważne: pamiętajcie, aby racuszki smażyć na rozgrzanym oleju. Dzięki temu nie nasiąkną tłuszczem. Dla porównania, na zdjęciu po lewej placuszek usmażony na suchej patelni. Jest blady, nie wyrośnięty i niesmaczny :) 

Racuchy

Racuchy

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 27 lutego 2014

Przepis na dzisiejsze racuszki, to kolejna propozycja Anny Starmach z książki "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów". Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam tak pysznych placuszków. Są po prostu rewelacyjne. Smakują jak mini serniczki z rodzynkami. Mój Synek zjadał je w takim tempie, że na zrobienie zdjęcia miałam dosłownie sekundy :) To jeden z tych przepisów, który musicie wypróbować ;) 

Racuchy z serem

Składniki:

300 g twarogu (ja dodałam 250 g, czyli jedną kostkę)

4 łyżki mąki pszennej

3 jajka

3 łyżki cukru 

1 łyżeczka cukru waniliowego 

garść rodzynek

Oddzielić żółtka od białek. Twaróg i żółtka dokładnie zmiksować cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i rodzynki. Wymieszać. 

W drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, przy użyciu łyżki. 

Placuszki smażyć małymi porcjami (u mnie 1 łyżka stołowa masy na sztukę), na rozgrzanej patelni, do uzyskania złotego koloru (około 2 minut z każdej strony). Do smażenia używam niewielkiej ilości oleju kokosowego lub klarowanego masła.

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...