Inne

czwartek, 04 grudnia 2014

No i nadszedł ten dzień... z malutkim opóźnieniem, czas na ogłoszenie wyników konkursu :D Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu ciekawej i oczywiście pysznej kanapki, którą będzie można zabrać ze sobą - do pracy, samochodu czy na wycieczkę. Nie było ograniczeń - bułeczki, rogale, bagietki, tosty a nawet tortille - to wszystko mogliście wykorzystać do przygotowania swojej kanapki. Tak, aby dało się ją spakować, przewieźć (przenieść) i zjeść ze smakiem bez podgrzewania. Tym sposobem, udało się stworzyć bardzo pokaźny zbiór kanapkowych inspiracji :)  

PicMonkey_Collage21

Wybór był naprawdę bardzo, bardzo trudny. Dziękuję Wam za tak dużą liczbę przesłanych zgłoszeń, choć bardzo bym chciała, niestety nie mogę nagrodzić każdego :( 

Kanapki były bardzo różne - wszystkie wyglądały bardzo apetycznie. Moim zdaniem, nie każda z nich sprawdziłaby się w wersji "na wynos", ale każda jest wspaniałą inspiracją, za którą jeszcze raz Wam dziękuję.

Wszystkie Wasze zgłoszenia, znajdują się w albumie - zajrzyjcie do niego koniecznie!  Jeżeli nie macie konta na facebook`u, nie ma problemu - zdjęcia i przepisy można zobaczyć bez logowania :D 

KANAPKOWE INSPIRACJE 

Czas na konkrety ;) Nagrodą w konkursie są bony o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym kokuo.pl Nagrodę zdobywają dwie, wybrane przeze mnie osoby. Nie ukrywam, że moja ocena nie jest obiektywna- wybrałam kanapki, które najchętniej przygotowałabym dla siebie lub męża do pracy. W wyborze pomagał mi mąż, więc co złego, to nie ja ;)

Pierwszy bon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym kokuo.pl powędruje do Edyty Kondrat. Oto jej propozycja: Bagietka z boczkiem i rukolą:



Składniki:

1 bagietka
2 plastry pomidora
2 plastry wędzonego boczku
1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone w plasterki)
garść rukoli
1 łyżeczka masła
świeżo zmielony pieprz

Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, podsmażone plastry boczku, plasterki pomidora i 
jajko. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć drugą częścią bagietki.


Drugi bon wygrywa Alex Mikołajska, za pomysł na fish buRgeRa:

 

Składniki:
1 wyfiletowana sardynka
1 bułka ciabatta z oliwkami
liście sałaty
1 pomidor
majonez tymiankowy
musztardowe krążki cebuli

MAJONEZ TYMIANKOWY
1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy dijon 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól 
pieprz
1 łyżka wody wrzącej
Żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach tymianek .

MUSZTARDOWE KRĄŻKI CEBULOWE 
1 duża cebula
5 łyżek mąki pszennej
5-8 łyżek mleka
1 łyżka musztardy 
sól
oliwa do smażenia 
Cebule obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki cebulowe. Z wymienionych składników pomijając oliwę wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie tak by pływały przewracając na drugą stronę. 

SARDYNKA 

1 wyfiletowana sardynka
3 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Rybę przyprawiamy oraz panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor .
Bułkę ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy tymiankowym majonezem układamy sałatę , pomidora oraz rybę .
Rybę smarujemy tymiankowym majonezem i układamy krążki cebuli , całość przykrywamy pozostałą ciabattą.
Idealna kanapka na ciepło i na zimno. 
Smacznego :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za udział w konkursie. Z osobami które wygrały, skontaktuje się mailowo. 

Pamiętajcie, aby przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym kokuo.pl, wpisać hasło: "U mnie w kuchni" - otrzymacie prezent niespodziankę :D 

Sponsorem nagród jest sklep internetowy:

niedziela, 16 listopada 2014

W ostatnim wpisie mogliście znaleźć wskazówki dotyczące wypieku chleba. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać moje 'akcesoria' do wypieku, które możecie zakupić w sklepie internetowym kokuo.pl oraz zaprosić Was do konkursu, w którym do wygrania są dwa bony o wartości 50 zł do wykorzystania w tym właśnie sklepie :D 

UWAGA!!! Jeżeli chcecie założyć zamówienie wcześniej, wpisując w zamówieniu hasło: "U mnie w kuchni" otrzymacie prezent niespodziankę :D 

kanapki

Na początek misa do wyrabiania ciasta Mason Cash - mój numer jeden w dzisiejszym zestawie :) Po pierwsze baaaardzo mi się podoba, a to (bynajmniej dla mnie) jeden z warunków koniecznych, aby z przyjemnością zabrać się do pracy w kuchni. Misa wykonana jest z wysokiej jakości porcelany, ma delikatny kremowy kolor i jest dość ciężka - to ważne przy wyrabianiu ciasta - dzięki temu, że misa jest ciężka, jest stabilna i 'nie skacze' nam po blacie podczas wyrabiania. Co ważne, misę można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej (pod warunkiem, że macie mikrofalówkę giganta ;)). Ja używam misy bardzo często (mam ją już od kilku miesięcy), nie tylko do wyrabiania ciasta. Dzięki temu że jest duża, łatwo wymieszać w niej większe ilości sałatki lub włożyć mięso do zamarynowania. Dla mnie - super :D

DSC01029m

Kolejny produkt to forma do pieczenia chleba Mason Cash. Wykonana jest z wysokiej jakości terakoty, odpornej na wysokie temperatury. Forma nie jest szkliwiona, ma porowatą powierzchnię, przez co nie wygląda idealnie po użyciu (widać to na zdjęciu), ale mi zupełnie to nie przeszkadza. Trzeba obchodzić się z nią dość delikatnie - nie wolno myć jej w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej ani wkładać do zamrażarki (tak, gdyby przyszło to komuś na myśl). Jeżeli forma zostanie przygotowana zgodnie z instrukcją, to problem przywierania z pewnością nas nie spotka (u mnie bochenki z łatwością wychodziły z formy od pierwszego pieczenia).

Forma przed pierwszym użyciem wymaga specjalnego przygotowania, więc raczej nie jest to produkt dla prawdziwych leniuchów :P Nową formę należy umyć ciepłą wodą z płynem (to oczywiście standard ;)) następnie zanurzamy formę w czystej, ciepłej wodzie i zostawiamy ją tam na 30 minut. Po namoknięciu wykładamy formę i przecieramy suchą ściereczką kuchenną. Smarujemy wnętrze olejem (najłatwiej przy użyciu silikonowego pędzelka lub spryskiwacza) i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 220oC i wypiekamy formę do całkowitego wchłonięcia oleju (około 25 minut).

Wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Ponownie smarujemy wnętrze olejem i wypiekamy. Forma jest gotowa do użycia :)

DSC01037m

Korzystanie z formy nie wymaga już specjalnych zabiegów. Przed każdym pieczeniem do formy nalewamy wodę i pozostawiamy ją na 20-30 minut, tak aby wypełniła ona pory. Następnie wodę wylewamy, formę przecieramy suchą ściereczką i smarujemy olejem. Wysypujemy otrębami i możemy wkładać przygotowane wcześniej ciasto chlebowe. Formę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy. 

Główną zaletą glinianych form do pieczenia jest parowanie wody podczas pieczenia, dzięki czemu chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Pyszności!!!!

DSC01035m

Ostatnia rzecz, tym razem do przechowywania gotowych bochenków, to chlebak. Jaki powinien być chlebak? Ładny :D ale to już kwestia gustu... Oczywiście mój bardzo mi się podoba (w końcu sama go wybierałam ;)). Ma piękny biały kolor, wykonany jest z lakierowanej stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo utrzymać go w czystości. 

DSC01041m

Pokrywka, a jednocześnie deska do krojenia, zrobione są z drewna bukowego. Jest dość wysoki, dzięki czemu bez problemu można włożyć do niego dłuższe bagietki. Deska do krojenia pod pokrywką to dodatkowa zaleta, o której chyba nie trzeba się rozpisywać ;) Do chlebaka możemy dokupić pojemniczki do przechowywania z tej samej serii. 

DSC01044m

Pora na konkrety, czyli KONKURS!

Waszym zadaniem konkursowym będzie przygotowanie ciekawej i oczywiście pysznej ;) kanapki, którą będzie można zabrać ze sobą - do pracy, samochodu czy na wycieczkę. Nie ma żadnych ograniczeń - bułeczki, rogale, bagietki, tosty a nawet tortille. To wszystko możecie wykorzystać do przygotowania swojej kanapki. Tak, aby dało się ją spakować, przewieźć (przenieść) i zjeść ze smakiem bez podgrzewania. 

Oto zasady: 

1. Swoje pomysły na kanapki wraz ze zdjęciem przesyłajcie mailem na adres: iwonasb@wp.pl lub w wiadomości prywatnej na facebook`u - w temacie wiadomości wpisując "konkurs".  Jeżeli macie dużo pomysłów - ślijcie wszystkie, ale pamiętajcie, że jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę.

2. Byłoby miło, gdybyście polubili nas na facebook`u ;) mowa tu oczywiście o mojej stronie: U mnie w kuchni i stronie sponsora nagród: kokuo.pl.

3. Przesyłki będą realizowane wyłącznie na terenie Polski.

Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń wybiorę dwa najciekawsze, których autorzy otrzymają bon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym kokuo.pl w którym poza opisanymi powyżej produktami znajdziecie mnóstwo innych, nie tylko kuchennych akcesoriów - zresztą rozejrzyjcie się sami :D

Wszystkie Wasze pomysły będą umieszczone na fb w specjalnie utworzonym albumie (pamiętajcie o tym, biorąc udział w konkursie). Zgłoszenia możecie przesyłać do północy, 30 listopada 2014 roku - macie więc całe 2 tygodnie! Wyniki ogłoszę w odrębnym wpisie i na fb w czasie 3 dni od zakończenia konkursu. Najważniejszym kryterium będzie pomysł i smak (obiecuję spróbować najciekawszych propozycji), zdjęcie ma rolę drugoplanową. 

Liczę na Waszą pomysłowość i mnóstwo nowych inspiracji :D W razie pytań - piszcie.

Organizatorem konkursu jestem oczywiście ja (autorka bloga umniewkuchni.blox.pl), a sponsorem nagród jest sklep internetowy:

 Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

11:04, iwonaasb , Inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 07 czerwca 2014

Jakiś czas temu, na blogu był przepis na kuskus z kurczakiem i warzywami. Już wtedy zapowiedziałam jego kolejną wersję, tym razem z podsmażaną kiełbaską.

Było pysznie, a co najważniejsze szybko, prawie zdrowo i prawie dietetycznie ;) Przepis jest uniwersalny, ilość składników podaję orientacyjnie. Dorzućcie ulubione zioła, przyprawy, warzywa i stwórzcie swoją własną wersję kuskusu, choć ta jest naprawdę dobra;) 

kuskus z podsmażoną kiełbasą i warzywami

Składniki:

1 szklanka kuskusu

ok 300 g kiełbasy (wędzonej, podsuszanej)

1 cukinia

1 cebula

ok 15 szt. małych pieczarek 

szczypiorek, koperek, bazylia (opcjonalnie: pietruszka lub inne zioła)

sól, pieprz

1-2 łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżka masła

Kuskus wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody przekraczał o pół centymetra poziom kuskusu. Przykryć i odstawić.  

Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i zarumienić. Do kiełbasy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić i przełożyć do miseczki. 

Na tę samą patelnię wrzucić przekrojone na połowę małe pieczarki i łyżkę masła. Kiedy pieczarki się zarumienią dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze przez chwilę (do czasu, aż cukinia zmięknie). 

Do kuskusu dodać usmażoną kiełbasę z cebulą i warzywa. Dorzucić ulubione, posiekane zioła, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. 

Dokładnie wymieszać i podawać.

Smacznego :) 

kuskus z podsmażoną kiełbasą i warzywami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 02 maja 2014

Kuskus z kurczakiem i warzywami to dosyć szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja obiadowa. Jeżeli nie jedliście jeszcze kuskusu, albo nie próbowaliście go w takiej wersji, to szczerze Wam ją polecam. 

Kuskus doskonale chłonie smak wszystkiego, co do niego dodamy. Ja do dzisiejszego dania dodałam świeżą bazylię, szczypiorek i koperek. Dodajcie Wasze ulubione zioła - natkę pietruszki, oregano, rozmaryn czy tymianek- to, co lubicie najbardziej.   

Kuskus z kurczakiem i warzywami

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kuskusu

1 czerwona papryka

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku 

ok 5-7 suszonych pomidorów w oleju + łyżka oleju

koperek, świeża bazylia, szczypiorek lub inne zioła

sól, pieprz, słodka papryka

1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości

Paprykę i cebulę pokroić w większą kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Czosnek posiekać. 

Pierś z kurczaka oczyścić z błon i chrząstek, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać łyżkę oleju z pomidorów i dokładnie wymieszać. 

Kuskus wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody przekraczał o pół centymetra poziom kuskusu. Przykryć i odstawić. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorów. Wrzucić przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i smażyć, do czasu aż lekko się zarumieni (nie zbyt długo, aby mięso nie było suche). Gotową pierś z kurczaka przełożyć do miseczki. 

Na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną paprykę, pomidory i cebulę. Kiedy warzywa zaczną się lekko rumienić dodać czosnek i usmażoną pierś z kurczaka. Wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aby podgrzać mięso. 

Zawartość patelni przełożyć do naczynia z kuskusem. Dodać posiekane zioła i łyżkę oliwy (nie pomijajcie oliwy - spróbujcie całości przed i po jej dodaniu - przekonacie się, jak bardzo wpływa na smak). Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...