Koktajle, napoje

piątek, 11 lipca 2014

Orzeźwiający koktajl o smaku truskawki i kiwi - uwielbiam! Zaczęło się od jogurtu do picia o takim samym smaku. Odkąd zaczęłam dokładnie czytać etykiety, 'cudownie' wspomagające trawienie jogurty ograniczyłam do minimum, zastępując je domowymi koktajlami. 

Smak ten sam - ale już bez aromatów, sztucznych barwników i syropu glukozowo- fruktozowego. Teraz jest domowo, zdrowo i pysznie :) 

Koktajl truskawka z kiwi

Składniki:

1 kiwi 

1 op. jogurtu naturalnego 

spora garść truskawek (najlepiej mrożonych)

miód (opcjonalnie)

Miksujemy wszystkie składniki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Ja nie dosładzam koktajlu, ale jeżeli lubicie dodajcie przed miksowaniem łyżkę miodu. Będzie słodko i nadal zdrowo :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 30 czerwca 2013

Koktajl z truskawek i arbuza to idealny napój na gorące, słoneczne dni. Jest bardzo orzeźwiający, a przede wszystkim bardzo smaczny. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę..

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Składniki:

200 g miąższu z arbuza 

200 g truskawek

kilka kostek lodu 

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wrzucić do dzbanka miksera. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z arbuza i kilka kostek lodu. Zmiksować.

Podawać od razu po przygotowaniu.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

wtorek, 18 czerwca 2013

Sezon na truskawki w pełni, więc nie może zabraknąć truskawkowego wpisu :) W ciepłe, słoneczne dni, owocowe koktajle są nieocenione. Orzeźwiające, sycące a przede wszystkim zdrowe. Jeżeli jeszcze nie piliście, po prostu musicie spróbować. 

smoothie truskawkowe

Składniki:

małe opakowanie jogurtu naturalnego 

200 g truskawek 

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wrzucić do dzbanka miksera. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. 

Przelać do szklanek i podawać. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

sobota, 13 kwietnia 2013

Dzisiaj kolejny przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Przez autorkę został nazwany sorbetem, jednak moim zdaniem smak jest o wiele bardziej zbliżony do lodów truskawkowych. Sorbet zawsze kojarzył mi się z połączeniem owoców i wody a nie śmietankowego serka. Jakkolwiek by się nie nazywało smakuje rewelacyjnie, a robi się błyskawicznie. Polecam..

błyskawiczne lody owocowe (sorbet)

Składniki:

300 g dowolnych zamrożonych owoców- autorka poleca maliny i borówki, ja użyłam 450 g truskawek

150 g serka mascarpone (użyłam 200 g) 

4 łyżki cukru pudru 

 

Na 10 minut przed przygotowaniem lodów włożyć serek do zamrażarki. Zamrożone owoce, serek i cukier włożyć do misy robota kuchennego. 

Miksować ok 2 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa jest bardzo gęsta, dlatego w trakcie miksowania musiałam dwukrotnie przemieszać składniki łyżką. 

Podawać od razu po przygotowaniu. Można udekorować świeżymi owocami. 

błyskawiczne lody owocowe (sorbet)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...