Kluski, Pierogi

wtorek, 25 lutego 2014

Jeżeli czytacie ten wpis, pewnie oznacza to, że tak jak ja, leniwe będziecie robili po raz pierwszy ;) Nie wiem dlaczego nie robiłam ich nigdy wcześniej, nie wiem też dlaczego byłam święcie przekonana że leniwe robi się z ziemniakami :) Przepis znalazłam w nowej książce Anny Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów". W smaku bardzo przypominały pierogi z twarogiem, które uwielbiam. Smakowały nawet mojemu mężowi, a to dla klusek jest nie małe wyróżnienie ;)) 

Kluski leniwe

Składniki:

250 g twarogu 

100 g mąki pszennej + do podsypania blatu

1 jajko 

spora szczypta soli 

do podania:

2 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej 

1 łyżka cukru trzcinowego (w przepisie Ani go nie było) 

Twaróg wymieszać z jajkiem, mąką i solą. Można zrobić to widelcem, mikserem lub w misie robota kuchennego (ja wykorzystałam robot)

Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Uformować wałeczki i pokroić w 1-1,5 centymetrowe paski (najlepiej pod skosem). 

Kluski wrzucać do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować około 3 minut - do wypłynięcia.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, bułkę tartą i cukier trzcinowy (można go pominąć, jeżeli wolimy kluski na słono). Smażyć aż się zarumienią. 

Kluski przełożyć na talerze, podawać z bułką tartą i solą lub słodką bułką tartą (to zdecydowanie mój wybór). 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierogi pieczone w piekarniku to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gotowanych pierogów. Ciasto można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Przykładem mogą być sakiewki z mięsem, jeden z pierwszych przepisów na moim blogu :) Tym razem proponuje Wam pierogi ruskie. Jedne z moich ulubionych ;) 

Pierogi pieczone (ruskie)

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej 

2 całe jajka

2 łyżki miękkiego masła

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

gorąca woda (ok 50 ml)

białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem (lekko roztrzepać) 

Farsz:

400 g ziemniaków

200 g twarogu

2 średniej wielkości cebule

sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać twaróg. Przecisnąć wszystko przez praskę. 

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącej patelni z odrobiną oleju. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, jajka oraz gorącą wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja używam do tego robota kuchennego). Gotowe ciasto przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić na 10 minut. Blat podsypać mąką. Odciąć połowę ciasta i rozwałkować na grubość około 2 mm (resztę ciasta przykryć ściereczką).

Z ciasta wyciąć kółka, na środek każdego z nich ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi, tak aby otrzymać kształt pieroga (ja używam do tego maszynki). To samo zrobić z resztą ciasta. 

Gotowe pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg posmarować białkiem jaja. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z włączonym termoobiegiem) na ok. 20 minut. 

Najlepiej smakują na ciepło. Można podać z sosem czosnkowym. 

Smacznego :) 

Pierogi pieczone (ruskie)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 24 listopada 2013

Jeżeli znudziły Wam się tradycyjne, gotowane ziemniaki lub po prostu ugotowaliście ich zbyt dużo i nie macie pomysłu jak je wykorzystać to polecam przygotować kopytka. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Jeżeli chcemy, aby miały chrupiącą skórkę możemy podsmażyć je na maśle. Pycha!!

Kopytka

Składniki:

1 kg obranych ziemniaków

200 g mąki pszennej

1 jajko 

sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Ziemniaki nie mogą być gorące, aby nie ścięło się jajko. Ciepłe łatwiej przecisnąć przez praskę, ale jeżeli użyjecie zimnych (np. z poprzedniego dnia) nie wpłynie to na efekt końcowy. 

Dodać mąkę i jajko. Wyrobić na jednolitą masę.

Jeżeli ciasto jest kleiste dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Blat lekko oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki o grubości około 1-1,5 cm. Spłaszczyć dłonią i pokroić w paseczki. 

Kopytka wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w zależności od ich wielkości. 

Podawać z ulubionym sosem, przesmażone na maśle, lub z zarumienionym boczkiem, kiełbasą i cebulką.

Smacznego. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 26 kwietnia 2013

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na włoskie gnocchi z dodatkiem parmezanu. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatkowo przepis na bardzo szybki sos z pomidorów, boczku, cebulki i czosnku. Zdjęcie może nie wygląda zachęcająco, ale uwierzcie że przepis jest naprawdę warty polecenia..

gnocchi z parmezanem i sos amatriciana

Składniki na gnocchi:

0,5 kg ziemniaków 

50 g parmezanu lub grana padano 

120 g mąki pszennej typ 500

1 jajko 

gałka muszkatołowa, sól

 

Składniki na sos:

2 duże pomidory 

150 g wędzonego boczku 

1 średnia cebula

4 łyżki oliwy z oliwek 

ząbek czosnku

2 g świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)

sól, pieprz

Gnocchi: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja użyłam wiórków grana padano). Do ziemniaków dodać jajko, parmezan, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej i sól. 

Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Stolnicę lub blat kuchenny wysypać delikatnie mąką. Wyłożyć ciasto. 

Uformować wałeczki i pociąć je na małe kawałki o szerokości około 1 centymetra.

Powstałym kopytkom nadać klasyczny prążkowany wygląd, przy użyciu widelca lub specjalnego urządzenia. Ponieważ kopytka są malutkie jest to dość czasochłonne, dlatego ja robię z jednej strony wgłębienie widelcem. 

Gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem amatriciana i wiórkami grana padano.

 

Sos: Boczek pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, a następnie pociąć je w poprzek na paseczki.

Cebulę obrać, przekroić na połowę a następnie w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać boczek i zarumienić, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli chcemy- dodać papryczkę pokrojoną w cieniutkie plasterki.

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i wszystko ze sobą wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą (najpierw sprawdzić czy boczek nie jest zbyt słony). Dusić na małym ogniu około 10 minut. 

Podawać z makaronem lub gnocchi. Posypać startym parmezanem lub grana padano. 

gnocchi z parmezanem i sos amatriciana

Przepisy pochodzą z książki: Ilustrowana szkoła gotowania- kuchnia włoska krok po kroku. Podałam z moimi zmianami. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

 
1 , 2
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...