Zupy

sobota, 19 grudnia 2015

Ostatnio niezbyt często pojawiam się na blogu, ale niestety doby nie potrafię jeszcze wydłużyć, a wolnego czasu nie pozostaje mi za wiele. Za kilka dni Wigilia, dlatego muszę podzielić się z Wami przepisem na pyszny, błyskawiczny barszcz czerwony, który w zasadzie robi się sam. Jeżeli macie robot kuchenny to całość nie powinna Wam zająć więcej niż 20 minut. 

Przepis pochodzi z książki "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji". Korzystałam z niego wielokrotnie. Barszcz za każdym razem wychodzi pyszny, mocno czerwony (ważne aby nie doprowadzić go do wrzenia). Najczęściej przygotowuję go 2 dni przed Wigilią.

DSC065971

*niestety nie mam zdjęcia barszczu przygotowanego wg podanego przepisu, dlatego dodaję zdjęcie które jest już na blogu.

Składniki:

1 kg czerwonych buraków

2 marchewki

2 pietruszki

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

3-4 ziarna ziela angielskiego

kawałek selera (u mnie 1/4)

kwasek cytrynowy (można zastąpić wodą z kiszonych ogórków- osobiście nigdy nie próbowałam)

cukier, sól, pieprz

Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego). Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i rozgnieść. 

Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. 

Przykryć i pozostawić na noc.

Następnego dnia bardzo krótko zagotować (nie doprowadzić do wrzenia), scedzić i jeżeli trzeba doprawić do smaku. 

Uwaga! Jeżeli chcielibyście zwiększyć ilość barszczu, to:

1. Po przecedzeniu warzyw można ponownie zalać je wrzątkiem i zagotować. Wywar dodać do barszczu. 

2. Do barszczu można dodać bulion warzywny lub rosół - nie wodę! (Nie zbyt dużo, aby z barszczu nie zrobić czerwonego rosołu ;))

Smacznego :)

sobota, 18 lipca 2015

Słodziutkie, małe marchewki, pietruszka, seler, por i młode ziemniaczki... to wszystko w jednym talerzu z malutkimi, drobiowymi pulpecikami i aromatycznym koperkiem. Pyszności!!! 

Nie żałujcie warzyw, nie przesadźcie z wodą i nie zapomnijcie o soli :) Zupa jest naprawdę pyszna, więc przygotujcie ją koniecznie. Nie musicie zabielać jej śmietaną - bez niej jest równie dobra. Spróbujcie gotowej zupy i sami zdecydujcie. Smacznego :) 

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Zupa:

duży pęczek młodej włoszczyzny, u mnie:

4 marchewki, 3 pietruszki (korzeń + natka), seler (korzeń + liście), mały por

ok 300 g ziemniaków

2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól morska

100 g śmietany 18% (do zup) 

koperek do podania 

Pulpeciki: 

0,5 kg mięsa mielonego z indyka 

1 jajko 

2 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku 

pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i jasną część pora kroimy w plasterki. Seler w kostkę lub w paseczki. 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilkę, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodajemy liście selera, natkę pietruszki i ciemnozieloną część pora (w całości - ułatwi to później ich wyciągnięcie). Zalewamy zimną wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu. 

W czasie, kiedy zupa się gotuje, formujemy małe pulpeciki (wielkości nie większej niż orzech włoski) i odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna przykryć dno patelni). Wkładamy przygotowane pulpeciki i smażymy do zarumienienia, z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy do miseczki.

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (nie mogą się rozpadać). Wyciągamy zieleninę (natkę pietruszki, seler i por), liście laurowe i ziele angielskie. 

Chochlę gorącej zupy wlewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. 

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy usmażone pulpeciki i posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 31 stycznia 2015

Po przygotowaniu zapiekanki z ryżem i kurczakiem, zostało mi do wykorzystania trochę włoskiej kapusty. Padło na zupę :D 

Kiedyś (kiedy jeszcze nie było z nami małego głodomorka) jadaliśmy zupy bardzo rzadko i nie ukrywam że nie byłam ich fanką. Zrobienie porządnego rosołu było dla mnie nie lada wyzwaniem ;) Teraz mam już większe doświadczenie kuchenne, głowę pełną pomysłów i żadna zupa mi nie straszna :D 

Przyznaję, że nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak świetny ;) To takie połączenie zupy jarzynowej, pomidorówki, słodkiego kapuśniaku... Nie wiem jak opisać Wam smak tej zupy- najlepiej będzie jeśli spróbujecie jej sami :) 

Zupa jarzynowa z włoską kapustą i pomidorami

Składniki: 

1/4 główki włoskiej kapusty 

2 cebule

1 mały por

2 marchewki 

1 pietruszka 

4-5 ziemniaków, w zależności od wielkości 

kawałek selera (plaster o grubości ok 1,5 cm)

1 duża puszka krojonych pomidorów (0,5 kg)

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka klarowanego masła

3 ziarenka ziela angielskiego 

sól 

1,5 litra wody 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Por opłukać, odciąć białą część i pokroić w półplasterki. 

Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Wrzucić cebulę, por i czosnek, dodać sporą szczyptę soli. Zeszklić. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu, do czasu aż por zmięknie. Zmiksować i odstawić. 

W czasie kiedy pomidory duszą się na patelni, obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Opłukać i pokroić w plasterki lub półplasterki w zależności od grubości. Wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i zielone liście pora (w całości - później trzeba będzie je usunąć). Wlać 1,5 litra zimnej wody. Gotować na małym ogniu. 

Kiedy warzywa będą już miękkie, usunąć liście pora i ziele angielskie. Dodać poszatkowaną włoską kapustę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą. 

Kiedy ziemniaki zmiękną, przełożyć zmiksowane pomidory i wymieszać. Gotowe :) 

Jak wykorzystać resztę kapusty? Kliknijcie na zdjęcia :D

Smacznego :) 

kotlety z włoskiej kapusty i marchewki Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

07:46, iwonaasb , Zupy
Link Komentarze (5) »
wtorek, 06 stycznia 2015

Tym razem mam dla Was wyjątkową zupę krem z marchewek i pomarańczy. Pomysł na jej przygotowanie znalazłam w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Przygotowałam ją po swojemu, dlatego jeżeli chcecie zobaczyć propozycję autorów, zachęcam do zajrzenia do książki :) 

Zupa jest bardzo kremowa, dzięki dodatkowi imbiru jest wyrazista w smaku, lekko piekąca. Nam taka wersja odpowiada, ale jeżeli Wy lub Wasze dzieci nie przepadacie za lekko palącym smakiem imbiru, zmniejszcie jego ilość.

krem marchewkowy

Składniki (2-3 porcje):

300 g marchewki 

0,5 lub 1 pomarańcza

1-1,5 cm świeżego imbiru 

sól, świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego

Marchewkę i kawałek imbiru obrać, umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać łyżkę oleju lub klarowanego masła. Wrzucić marchewkę i imbir. Smażyć do czasu, aż marchewka zacznie się rumienić. 

Zalać zimną wodą, tak aby jej powierzchnia była około 3 cm nad warzywami (dolałam ok. 300 ml wody). Doprawić solą i pieprzem. 

Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować na gładki krem. Jeżeli trzeba,doprawić. 

Przed podaniem posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego:)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zdrowy obiad

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...