Sałatki, surówki

wtorek, 31 stycznia 2017

Szybka w przygotowaniu i zdrowa sałatka z selera naciowego i jabłka. Dla urozmaicenia można dodać do niej pokrojony w kostkę ser - camembert lub brie, wtedy dobrze sprawdza się jako samodzielne danie, np. na kolację. W wersji obiadowej do sałatki dodaję jeszcze sałatę lodową (czasami pomijając żurawinę). Zarówno jabłko jak i seler są soczyste, więc nie musimy dodawać do niej sosu (jeżeli lubicie sałatki z majonezem, możecie dodać go również tutaj,będzie mniej zdrowo, ale równie pysznie).

sałatka z selera naciowego 

Składniki:

3 łodygi selera naciowego 

1/2 jabłka (najlepiej twarde i słodko - kwaśne, np. ligol)

pestki słonecznika i dyni (po 1 łyżce stołowej)

sok z cytryny (1-2 łyżki)

łyżka suszonej żurawiny 

sól, świeżo mielony pieprz 

opcjonalnie: ser camembert lub brie 

Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. 

Seler naciowy pokroić w plasterki, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać suszoną żurawinę i uprażone pestki, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.

Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser brie lub camembert.

Smacznego.  

sałatka z selera naciowego

czwartek, 14 kwietnia 2016

Jeżeli tak jak my, lubicie ciecierzycę - koniecznie spróbujcie tej sałatki. Ja przygotowuję ją, kiedy mamy ochotę na lekki obiad. Nakładam warstwami do miseczek, tak aby każdy miał swoją porcję. Sałatka jest bez sosu, ale użyte warzywa są tak soczyste, że nie jest on konieczny. 

*Sałatka posypana jest gomasio - to japońska sól sezamowa, którą z łatwością można przygotować w domu - świetny dodatek do kanapek, świeżych pomidorów i sałatek. Jest bardzo aromatyczna i znacząco wpływa na smak całości :) 

DSC064031

Składniki:

1/4 główki sałaty lodowej

garść rukoli

1/2 czerwonej papryki

1/2 czerwonej cebuli 

100 g sera feta

ok 1 szklanki ciecierzycy (przed ugotowaniem)

do posypania: 

gomasio: 5 łyżeczek sezamu, 5 łyżeczek siemienia lnianego i 1 łyżeczkę soli himalajskiej (można zastąpić morską) podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Przesypać do pojemniczka na przyprawy. 

Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc). Opłukać na durszlaku, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (pod koniec gotowania posolić).

Sałatę lodową pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczek. Dodać rukolę.

Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.

Przełożyć na sałatę. Posypać ciepłą ciecierzycą (ja gotuję ją wcześniej, a przed podaniem podgrzewam na patelni z odrobiną oliwy)

Na wierzch pokruszyć ser feta i oprószyć gomasio. 

Smacznego :) 

sobota, 03 stycznia 2015

Kilka składników i kilka minut - tyle potrzeba, aby przygotować tą sałatkę. Bardzo ją lubię, choć przyznam, że długo jej nie jadłam. W przepisie podałam ilość składników jaką użyłam - nie musicie trzymać się gramatur, przygotujcie sałatkę tak jak lubicie. Obecnie dodaję do niej jogurt, ale kiedyś zawsze przygotowywałam ją z majonezem - obie są równie pyszne. Wybierzcie wersję dla siebie i do dzieła :) Smacznego...

Błyskawiczna sałatka z szynką i ananasem

Składniki:

200 g żółtego sera 

200 g szynki 

1 puszka kukurydzy 

1 puszka ananasa

1 mała puszka kiełków fasoli mung (opcjonalnie)

jogurt naturalny i/lub majonez

sól, świeżo mielony czarny pieprz

Ser i szynkę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę, ananasa i kiełki odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. 

Do miski wrzucić ser, szynkę, ananasa, kukurydzę i kiełki (czyli wszystkie składniki ;)). Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Dodać jogurt naturalny lub majonez, ewentualnie po trochu tego i tego - wybór należy do Was. Dodajcie to co lubicie i ile lubicie. Wymieszać i gotowe.

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

piątek, 07 listopada 2014

Kolejna (po tej i po tej) już propozycja sałatki z kaszą gryczaną - tym razem z suszonymi pomidorkami, mozzarellą i bazylią. Nie mogło się obejść bez chrupiących pestek dyni i słonecznika... jak to sałatka - szybka, łatwa i zdrowa :D smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy.

DSC03779

Składniki:

100 g kaszy gryczanej prażonej (waga przed ugotowaniem)

ok 100 g podsuszanych lub suszonych pomidorów

0,5 czerwonej cebuli 

po 3 płaskie łyżki pestek dyni i słonecznika 

1 łyżka sosu balsamicznego 

garść listków bazylii

125 g sera mozzarella di bufala

sól, pieprz 

Kaszę gryczaną ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie rozgotować).

Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej, gorącej patelni.

Pomidory pokroić w paseczki, cebulę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać. 

Do miseczki wrzucić kaszę gryczaną, uprażone pestki, pomidory, cebulę i bazylię. Doprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać porwaną na kawałki mozzarellę i ponownie wymieszać.  

Smacznego :) 

DSC03776

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...