Śniadania, kolacje

poniedziałek, 23 lutego 2015

Przez ponad ćwierć wieku nie jadłam ciecierzycy. Najzwyczajniej jej nie znałam... po raz pierwszy jedliśmy ją w formie chrupiącej przekąski. Bardzo nam zasmakowała, dlatego przyszedł czas na kolejny eksperyment. 

Tym razem hummus- nie łatwo opisać jego smak.. pasta ma kremową konsystencję, dzięki tahini ma delikatnie gorzki posmak,cóż - jest po prostu pyszna! Potrawa jest bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, więc nie wiem czy go przypomina. 

Przepis na hummus pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach. Spróbujcie koniecznie ;) 

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy 

2 łyżki pasty sezamowej tahini

1-2 ząbki czosnku 

3-4 łyżki zimnej wody 

sok z 1/2 cytryny

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

natka pietruszki

oliwa z oliwek do podania (można pominąć)

Ciecierzycę zalać zimną wodą (około 3 szklanek) i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać i ponownie zalać wodą. Gotować do czasu aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka (około 45-60 minut). Odcedzić i przestudzić. 

Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeżeli zamierzacie użyć blendera). Dodać pozostałe składniki: obrany i posiekany czosnek, sok z cytryny, wodę, pastę sezamową, sól i pieprz. 

Zmiksować całość do uzyskania jednolitej konsystencji (w czasie miksowania można zatrzymać urządzenie i przemieszać pastę łyżką, jeżeli pasta jest zbyt gęsta - dodać odrobinę wody). 

Gotowy hummus przełożyć do naczynia (lub rozsmarować na talerzu), skropić odrobiną oliwy (oliwę można pominąć) i posypać posiekaną natką pietruszki. 

Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem. 

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 14 grudnia 2014

Miseczka gorącej kaszy jaglanej z gruszką i malinami, o cudownym aromacie wanilii i cynamonu... brzmi nieźle, prawda? Gwarantuję Wam, że smakuje równie pysznie. Z podanych ilości składników przygotujecie dwie porcje kaszy. Żurawinę możecie zastąpić rodzynkami, orzechy laskowe - płatkami migdałów. Polecam bardzo, bardzo gorąco. 

Inspiracją był przepis z najnowszej (dającej sporo do myślenia) książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny".

Waniliowa kasza jaglana z gruszką i cynamonem

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej 

1,25 szklanki mleka ryżowego 

1 dojrzała gruszka 

mała garstka żurawiny 

mała garstka orzechów laskowych

mała garstka mrożonych malin

łyżeczka masła

cynamon, sól, cukier waniliowy lub wanilia 

Kaszę jaglaną przelać 2-3 razy wrzątkiem, na gęstym sicie. Wrzucić do garnka. Prażyć przez chwilę. 

Zalać mlekiem ryżowym. Dodać łyżeczkę masła i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy drobno posiekać. 

Pod koniec gotowania do kaszy dodać cynamon, szczyptę soli, cukier waniliowy, żurawinę, gruszkę, mrożone maliny i orzechy. Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.

Przełożyć do miseczek i zajadać na gorąco :)

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 01 sierpnia 2014

Jeżeli do tej pory nie lubiliście płatków owsianych, gwarantuję Wam, że to się zmieni :) Odkąd mój maluch nie może pić mleka, owsiankę najczęściej gotuję na wodzie :) Do tego cała masa owoców i jest naprawdę pysznie i zdrowo :D To jak? Skusisz się? 

Owsianka na wodzie z owocami

Składniki:

płatki owsiane górskie

truskawki, maliny, jagody lub borówki 

cukier waniliowy 

miód 

Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (u mnie zazwyczaj około 1 cm ponad powierzchnię płatków, w razie czego zawsze można dolać). Gotujemy do czasu, aż płatki będą miękkie. 

Pod koniec dodajemy owoce - świeże lub mrożone. Mogą to być truskawki, maliny, jagody lub borówki. Wszystkie razem, każde oddzielnie lub w dowolnej kombinacji :) 

Dodajemy cukier waniliowy i miód, tak aby nam smakowało :D Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy. 

Świetna na gorąco i na zimno. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 14 czerwca 2014

Niedawno okazało się, że nasz Synek, dołączył do sporego już grona, alergików :) Przyznaję, że początki nie są łatwe. Musimy zupełnie wyeliminować z diety jajka i produkty mleczne. Czy to w ogóle jest możliwe?? Spore wyzwanie...

Na początek naleśniki. Co prawda troszeczkę im brakuje do tradycyjnych naleśników, ale są naprawę smaczne. Cieniutkie, na początku lekko chrupiące, później miękkie i elastyczne.

Naleśniki bez mleka i jajek

Inspiracją był przepis ze strony Smakołyki Alergika.

Składniki:

1 szklanka mąki 

ok 1,5 szklanki wody gazowanej

1 łyżka oleju rzepakowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

0,5 łyżeczki soli 

1 łyżeczka cukru waniliowego 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto jest dużo rzadsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe - ma płynną konsystencję, dzięki temu dużo łatwiej usmażyć cieniutkie naleśniki. 

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem (najlepiej teflonowej).  

Przed usmażeniem pierwszego naleśnika natłuścić patelnię olejem. Nalać troszeczkę oleju na patelnię i przetrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Kolejne naleśniki można smażyć na suchej patelni.

Smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni naleśniki są chrupiące, kiedy przestygną robią się już miękkie. 

Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas np. z owocami - ananasem, mango i truskawkami. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...