Warzywa, kasze, kotleciki

wtorek, 30 czerwca 2015

Kasza pojawia się u nas ostatnio bardzo często i to w różnych kombinacjach. Tym razem jest to kasza jęczmienna perłowa z prawdziwkami, parmezanem i natką pietruszki. Bardzo aromatyczna, kremowa, po prostu pyszna :)

Podstawą dania jest dobry bulion - woda i kostki rosołowe nie mają najmniejszych szans. Bulion musi być domowy, długo gotowany, esencjonalny.

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Składniki: 

120 g kaszy jęczmiennej perłowej 

1 cebula 

ok 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam 450 ml drobiowego)

300 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)

30 g parmezanu 

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz i sól morska

natka pietruszki do podania 

Do rozgrzanego garnka wlać po łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie wrzucić kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszać, tak aby kasza pokryła się olejem. Prażyć mieszając od czasu do czasu (nie przypalić), aby wydobyć z kaszy jeszcze lepszy smak i aromat.

Do garnka z kaszą wlać 3/4 ciepłego bulionu i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolewać po chochelce bulionu do czasu, aż kasza osiągnie odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowana).

Kiedy kasza będzie prawie gotowa na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Kiedy kasza będzie gotowa, dodać starty na tarce parmezan i usmażone prawdziwki (kilka można zostawić do dekoracji). Wymieszać, jeżeli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać od razu po przygotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Przepis dodany do akcji: 

Gotuj w zdrowym stylu

sobota, 23 maja 2015

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na dość szybkie i zdrowe danie obiadowe. Kasza gryczana z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka to pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a jest naprawdę pyszny.

Z powodzeniem możecie przygotować obiad od razu na dwa dni, odgrzewana kasza smakuje równie pysznie, co ta przygotowana od razu :) My jedliśmy ją wielokrotnie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :) Ilość składników w przepisie to porcja dla dwóch osób i malucha - na dwa obiady (bynajmniej u nas :)). 

DSC04554

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kaszy gryczanej prażonej

200 g marchewki

200 g pora (1 por średniej wielkości) 

100 g selera korzeniowego 

2 ząbki czosnku 

sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek 

Pierś  z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowaną pierś z kurczaka. Smażyć do zarumienienia i przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojony por. Kiedy por się zeszkli, dorzucić pozostałe warzywa. Smażyć do czasu, aż warzywa się zarumienią. 

Do warzyw dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (tak, aby mięso było ciepłe)

Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego :) 

DSC04557

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 25 kwietnia 2015

Nie będę ukrywać, że ciecierzycę jadamy od niedawna. W moim rodzinnym domu nie była używana, więc nie miałam wcześniej okazji do jej spróbowania. Teraz jadamy ją bardzo często, nie tylko jako chrupiącą przekąskę, którą uwielbia mój Synek, ale jako podstawę lub dodatek do obiadu. 

Dzisiejsze danie jest niezwykle łatwe i nie ma w nim dużej ilości składników. Jeżeli ciecierzycę ugotujemy dzień wcześniej, to jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Jest bardzo smaczne, a przede wszystkim syte i zdrowe (pod warunkiem, że kiełbasa której użyjecie, będzie dobrej jakości). Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało ;) 

Ciecierzyca na ciepło z patelni

Składniki:

1 szklanka ciecierzcycy

ok 200 g chudej kiełbasy (ja użyłam drobiowej)

1 czerwona papryka 

1 czerwona cebula 

2 ząbki czosnku 

świeżo mielony czarny pieprz i sól morska

szczypta oregano

świeże listki bazylii lub natki pietruszki 

Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać zimną wodą (ok dwukrotnie więcej wody niż ciecierzycy). Odstawić na co najmniej 8 godzin (ja zostawiam ją na całą noc). Wymienić wodę na czystą i gotować do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała (około 35 - 45 minut). Odcedzić.

Cebulę pokroić w pióra, paprykę i kiełbasę w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię. Smażyć do czasu, aż kiełbasa się zarumieni a warzywa zmiękną. Dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub bazylię w zależności od tego, które z ziół lubicie bardziej. Wymieszać. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 14 lutego 2015

Polubiliśmy kaszę jaglaną. Po słodkiej kaszy z owocami przyszedł czas na wykorzystanie jej do obiadu. Na początek kasza jaglana z warzywami. Danie jednogarnkowe, a w zasadzie - jednopatelniowe ;) Robi się błyskawicznie, jest bardzo zdrowe a przy tym bardzo smaczne. Idealnie pasuje do drobiowych kotlecików, my jedliśmy kaszę z kotlecikami z indyka z cukinią. Spróbujcie koniecznie :D 

Kasza jaglana z warzywami z patelni

Składniki: 

100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) 

1 duża marchewka 

1/2 czerwonej papryki 

1 cebula 

1/2 puszki kukurydzy (ok 100 g)

2 ząbki czosnku 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

natka pietruszki

1 łyżka klarowanego masła 

1 łyżka oleju rzepakowego

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. 

Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym. Wrzucić marchewkę i paprykę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. 

Kaszę jaglaną wsypać na drobne sitko i przepłukać dwukrotnie wrzątkiem. Wrzucić kaszę na patelnię z warzywami. Wymieszać. 

Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać szklanką gorącej wody, zamieszać i przykryć. Gotować pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody (ja wlałam łącznie około 350 ml wody).  

Na koniec dodać kukurydzę i wymieszać. Jeżeli trzeba, jeszcze doprawić. Posypać natką pietruszki i podawać. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...