Tarty

środa, 21 maja 2014

Tym razem coś dla wielbicieli szparagów i ciasta francuskiego :) Ekspresowa w przygotowaniu, świeża, po prostu pyszna tarta ze szparagami i szynką wędzoną. Czy można chcieć więcej? A wszystko to w niecałe 30 minut. Zresztą, sprawdźcie sami...

Tarta z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

ok 350 g zielonych szparagów

ok 80 g szynki wędzonej surowej 

50 g parmezanu

1 jajko 

170 g jogurtu naturalnego 

sól, pieprz

Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i pokroić na 2-3 części - jeżeli są grube, z twardą skórką, najpierw ją obrać.

Jogurt naturalny zmiksować z jajkiem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Końcówki ciasta zagiąć, tworząc rant. 

Na ciasto wylać masę jogurtowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć szparagi, porwaną na kawałki szynkę i starty parmezan. Posypać świeżo mieloną solą i pieprzem.  

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez 20-25 minut - do czasu aż masa się zetnie, a brzegi się zarumienią. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 05 marca 2014

Tym razem mam dla Was pomysł na tartę z ciasta francuskiego. Chrupiąca, słodka gruszka w połączeniu z łososiem (produkt otrzymałam od firmy Graal) i charakterystycznym smakiem gorgonzoli daje naprawdę ciekawe połączenie. Nam bardzo smakowało, więc jeżeli lubicie smak pleśniowego sera to koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Tarta z gruszką, łososiem i gorgonzolą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 

1 puszka łososia w kawałkach w oleju

2 gruszki 

100 g sera gorgonzola

masa jogurtowo-jajeczna:

100 g jogurtu naturalnego 

2 jajka

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, świeżo mielony pieprz czarny 

rukola do podania 

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem/fasolą lub specjalnymi kulkami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC (termoobieg) przez 5 minut. 

W tym czasie zmiksować jajka z jogurtem, doprawić solą i sokiem z cytryny. Gruszkę umyć, przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki. 

Podpieczone ciasto francuskie (ściągamy z niego papier i obciążenie) lekko przestudzić. Na ciasto wylać przygotowaną masę. Rozłożyć odsączonego z oleju łososia, plasterki gruszek i pokruszoną w kawałki gorgonzolę. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 

Zapiekać w piekarniku przez kolejne 15-20 minut (do zarumienienia brzegów i roztopienia sera). Podawać z rukolą. 

Smacznego :) 

Tarta z gruszką, łososiem i gorgonzolą

Tarta z gruszką, łososiem i gorgonzolą

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 08 lutego 2014

Tarta z ciastem francuskim, to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację. Jej przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut, a efekt jest wyśmienity. Jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeżeli nie macie mozzarelli, możecie dodać ser żółty. 

Tarta z szynką i pomidorami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 

10 - 15 pomidorków koktajlowych (lub 1-2 zwykłe)

6 plasterków szynki parmeńskiej

masa jogurtowo - jajeczna:

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego 

1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

1 łyżka musztardy francuskiej 

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

Do naczynia wbić jajka. Roztrzepać. Dodać jogurt, musztardę i starty na tarce ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Formę do tart wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem francuskim (można obciąć wystające brzegi, ja zawinęłam je do środka). Na ciasto wylać przygotowaną masę. Rozłożyć porwaną (pociętą) na kawałki szynkę i przecięte na połowę pomidorki. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Uwaga nr 1 :) Jeżeli zamiast pomidorków koktajlowych, używacie zwykłych pomidorów, warto pokroić je na plasterki, oprószyć solą i ułożyć na kilka minut na kratce/durszlaku aby puściły wodę. 

Uwaga nr 2 :) Można zapiec tartę z samymi pomidorkami, a szynkę rozłożyć na wierzchu po upieczeniu. Przed podaniem można dodać kilka listków rukoli. 

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC (dolna grzałka i termoobieg, na środkowym poziomie) przez 20-25 minut, do ścięcia się masy. 

Smacznego :) 

Tarta z szynką i pomidorami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 06 października 2013

Bardzo podobną tartę przygotowywaliśmy na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim. Niestety mieszkając w małej miejscowości mam nieco ograniczony dostęp do produktów, dlatego kozią roladę pleśniową musiałam zastąpić twarogiem, a zielony groszek opuścić :) Nie zmieniło się najważniejsze: tarta jest równie pyszna, więc szczerze polecam!

Tarta z kurkami i kozim serem

Składniki:

1 op ciasta francuskiego

200 g świeżych kurek

100 g twarogu koziego 

50 g orzechów włoskich

1 cebula

musztarda francuska

sól, pieprz

oliwa do smażenia

garść rukoli do podania

 

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. 

Kurki oczyścić. Jak? Teorii na ten temat jest wiele. Czyszczenie na sucho przy użyciu pędzelka lub papierowego ręcznika, płukanie, namaczanie, na jednym z blogów spotkałam nawet instrukcje namaczania kurek w osolonym wrzątku! 

Jeżeli macie sporo czasu i cierpliwości polecam czyszczenie na sucho. Mi brakuje jednego i drugiego dlatego kurki myję pod wąskim strumieniem zimnej wody. Zdecydowanie odradzam namaczanie w osolonym wrzątku- kurki staną się gorzkie, twarde i stracą aromat. Kurki zawsze solimy na samym końcu, po usmażeniu.

Wracając do przepisu ;) 

Oczyszczone kurki dodać do cebuli i smażyć do miękkości, około 5-8 minut. Duże kurki można przedtem przekroić. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu można dodać łyżkę masła.

Arkusz ciasta francuskiego przeciąć na cztery części. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską pozostawiając jeden centymetr suchego brzegu. 

Na cieście ułożyć usmażone kurki. Następnie dodać kozi twaróg i orzechy. 

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220oC (dolna i górna grzałka) do zarumienienia ciasta, około 20 minut. 

Na gorących tartach ułożyć kilka listków rukoli. Podawać. 

Smacznego. 

Tarta z kurkami i kozim serem

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

 
1 , 2 , 3
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...