Makarony

środa, 16 listopada 2016

Ostatnio brakuje mi czasu na dodawanie nowych przepisów, ale tym muszę się z Wami podzielić :) Nigdy nie lubiłam brukselki, a w tej postaci po prostu ją uwielbiam! Makaron z brokułami i brukselką to pomysł na błyskawiczny obiad, który możecie przygotować w 15 minut. To jeden z ulubionych makaronów mojego Synka (zaraz po spaghetti bolognese) dlatego przygotowuję go bardzo często. Jak mam więcej czasu, dodaję jeszcze cebulę (wrzucam ją na patelnię przed brukselką), ale nie jest konieczna. Orzeszki też możecie pominąć - u mnie w domu,poza mną, nikt ich nie dodaje :)

Makaron z brokułami i brukselką

Składniki:

150 g makaronu (rurki, świderki, spaghetti) 

spora garść brokułów

garść brukselek

2-3 ząbki czosnku 

łyżka oleju do smażenia 

sól morska, pieprz

opcjonalnie: orzeszki ziemne lub migdały do posypania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, tak aby pozostały lekko twarde (ja wrzucam brokuły i makaron do jednego garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 minut). 

Z brukselki usunąć pierwsze listki. Umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić brukselkę i podsmażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodać posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć do czasu aż brukselki się zarumienią.

Na patelnię wlać łyżę wody z gotowania makaronu. Makaron i brokuły odcedzić. Wrzucić na patelnię i całość wymieszać.

Nałożyć na talerze i zajadać. Można posypać uprażonymi orzeszkami.

Smacznego! 

Makaron z brokułami i brukselką

sobota, 01 sierpnia 2015

Dzisiaj pomysł na błyskawiczny makaron ze świeżym, domowym pesto bazyliowym. W zależności od tego, jaką konsystencję pesto chcecie otrzymać i jakiej ilości potrzebujecie możecie przygotować je w moździerzu lub przy użyciu blendera. 

Do przygotowania dzisiejszego pesto użyłam migdałów i pestek dyni - czasami używam orzeszków piniowych, innym razem samych migdałów. W 'oryginalnej' wersji pesto przygotowuje się z orzeszkami pinii, ja używam takich, jakie akurat mam w domu :) 

pesto bazyliowe

Składniki:

pęczek świeżej bazylii (u mnie z jednej doniczki)

50 g orzeszków pinii lub migdałów w płatkach (lub 25 g pestek dyni + 25 g migdałów)

50 ml oliwy z oliwek 

25 g parmezanu (zetrzeć na tarce)

3 łyżki soku z cytryny

1-2 ząbki czosnku 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

ok 150-200 g ulubionego makaronu

Wszystkie składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zmiksować blenderem lub w malakserze. Jeżeli konsystencja pesto będzie zbyt gęsta dolać więcej oliwy. 

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić,zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.

Do gorącego makaronu dodać pesto i pozostawioną wodę z gotowania. Dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem lub płatkami migdałów. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 09 czerwca 2015

Ci, którzy mnie odwiedzają, wiedzą, że uwielbiam makarony :) Szczególnie jeśli czas na przygotowanie dodatków, jest nie wiele dłuższy od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu... Dzisiaj mam dla Was bardzo proste połączenie makaronu, piersi z kurczaka i suszonych pomidorów. Nie pomijajcie rukoli - idealnie dopełnia ona całości. 

Sprawdźcie sami, bo jest pysznie ;) 

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

200 g makaronu (np. spaghetti, tagliatelle, bavette) 

0,5 kg piersi z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g suszonych pomidorów

sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszone oregano

olej do smażenia 

rukola do podania 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sporą szczyptą suszonego oregano. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (najlepiej użyć zalewy z pomidorów). Wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miseczki.

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na patelnię (po smażonych pomidorach) wrzucić pierś z kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić, dodać przesmażone wcześniej warzywa i wymieszać.

Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z rukolą. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 15 marca 2015

Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu. Jak wygląda tradycyjna, oryginalna wersja tego sosu? Z tym bywa różnie ;) Pewnie tak, jak z naszymi pierogami - ile domów, tyle przepisów :D

Całość jest błyskawiczna w przygotowaniu, syta i mega smaczna. Do 'prawdziwej' wersji tego sosu nie dodaje się śmietanki, ale ja uwielbiam taką wersję i taką właśnie Wam polecam. Cukinię możecie pominąć, ale dzięki niej sos jest 'lżejszy' w smaku ;) 

Spaghetti carbonara z cukinią

Składniki:

200 g makaronu spaghetti 

100 g boczku parzonego 

100 ml śmietany 30% 

60 g parmezanu lub grana padano 

2 żółtka 

1 cebula

1 ząbek czosnku 

1 mała cukinia

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 

Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz dodać cebulę i czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dodać paseczki cukinii, doprawić solą. Kiedy cukinia zmięknie zdjąć z ognia. 

Do naczynia wlać śmietanę. Dodać żółtka i roztrzepać. Wrzucić starty na tarce o drobnych oczkach ser i wymieszać (troszeczkę sera można zostawić do posypania). 

Spaghetti ugotować all dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać sos i szybko wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć). Na koniec dodać przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wymieszać. 

Podawać od razu po przygotowaniu, oprószone świeżo mielonym pieprzem i posypane bazylią lub natką pietruszki. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...