Na słodko

środa, 20 maja 2015

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, owsiane batoniki, którymi możecie zajadać się bez wyrzutów sumienia :) Bez mąki i cukru - tylko zdrowe składniki.

Batoniki, dzięki jabłkom, są miękkie po upieczeniu, więc idealnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci. Mój Synek zajada się nimi bardzo chętnie, szczególnie, kiedy pomaga w ich przygotowaniu :) 

batony owsiane z jabłkiem

Składniki:

120 g płatków owsianych górskich

4 łyżki rodzynek

4 łyżki nasion słonecznika lub dyni (u mnie 3 słonecznika i 1 dyni) 

2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. Ligol)

50 g miodu (używam miodu lipowego) 

łyżka soku z cytryny 

spora szczypta cynamonu 

Rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Słonecznik i/lub dynię uprażyć na suchej patelni (również można posiekać). Wsypać do naczynia, dodać płatki owsiane i cynamon. Dokładnie wymieszać. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników (razem z sokiem). Skropić sokiem z cytryny, dodać miód i ponownie wymieszać. 

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do naczynia, docisnąć i wyrównać łyżką. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (górna i dolna grzałka) na 25-30 minut. Lekko przestudzić i pokroić na kawałki wielkości małych batoników.

Smacznego :) 

Batony owsiane w jabłkiem

Przepis na chrupiące batoniki z patelni, znajdziecie TUTAJ

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 28 lutego 2015

Kruchy spód, kremowo - jogurtowa masa owocowa i galaretka z owocami - tyle pyszności w jednym kawałku... Przepis możecie zmodyfikować - ja wykorzystałam to, co miałam akurat w domu. 

Cały torcik może mieć smak malinowy - w sezonie, górną warstwę można wyłożyć świeżymi malinami i zalać malinową galaretką. Jeżeli pominiecie maliny i dodacie samą galaretkę, również będzie pysznie ;)

Tak samo możecie zrobić z truskawkami - zmiksować je z masą zamiast malin i udekorować nimi górę (lub zalać tylko galaretką). Przygotujcie torcik tak, jak lubicie najbardziej :) 

Lekki torcik malinowy

Składniki na spód:

130 g ciasteczek digestive

50 g miękkiego masła

mus owocowy:

300 g malin (świeżych lub mrożonych)

200 g jogurtu naturalnego 

180 g śmietany kremówki 30%

60 g cukru pudru 

20 g żelatyny + 50 ml gorącej wody 

galaretka:

1 galaretka truskawkowa 

150 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 

Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Ciasteczka i masło wrzucić do misy malaksera i miksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do foremki, wgnieść w dno, wyrównać i odstawić do lodówki. 

W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i zmiksować truskawki. Truskawki i galaretkę połączyć ze sobą. Odstawić do przestudzenia.

Do misy malaksera wrzucić maliny (jeżeli zamiast malin użyjecie truskawek, dodajcie odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku) i cukier puder. Zmiksować. 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Powoli wlewać do owoców, ciągle miksując. Do masy dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. 

Schłodzoną śmietanę ubić i powoli dodawać do masy. Całość przelać do formy wyłożonej wcześniej masą ciasteczkową. Schłodzić do całkowitego stężenia.

Na koniec przelać tężejącą galaretkę z truskawkami. Ponownie schłodzić do stężenia. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

*inspiracja

czwartek, 12 lutego 2015

W tym roku nie planowałam robić pączków, ale kiedy natknęłam się na ten przepis, po prostu musiałam go wypróbować. Nie trzeba czekać aż wyrosną, są malutkie więc krótko się smażą i robi się je błyskawicznie.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25", więc z założenia ich przygotowanie nie powinno trwać dłużej niż 25 minut. Tu muszę Was odrobinkę rozczarować - całość zajęła mi około 45 minut. A efekt? Jak dla nas - rewelacja! Mięciutkie, puszyste w środku z bardzo chrupiącą skórką. Zróbcie je koniecznie!

Pączki ptysiowe

Składniki: 

400 g mąki pszennej

300 ml wody 

80 g masła

3 jajka

2 łyżki cukru 

1 łyżeczka cukru waniliowego 

olej do smażenia 

cukier puder do posypania 

Do garna włożyć masło, cukier i cukier waniliowy. Wlać gorącą wodę i podgrzewać do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przesianą przez sitko mąkę i podgrzewać na małym ogniu dokładnie mieszając (do mieszania przygotujcie sobie solidną łyżkę - najlepiej drewnianą, bo ciasto jest bardzo gęste). Kiedy ciasto nieco wyschnie i zacznie odklejać się od łyżki, zdjąć garnek z ognia, a ciasto przełożyć do innego naczynia. 

Kiedy ciasto przestygnie, wbijać do niego pojedynczo jajka i mieszać do uzyskania gładkiej masy - najłatwiej zrobić to przy użyciu miksera, na najniższych obrotach (na początku składniki nie chcą się połączyć, ale spokojnie - po chwili będzie dobrze). Gotowe ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny. 

Z masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego (będzie ich około 30 sztuk)

W garnku o szerokim dnie lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 170 - 180oC. Jeżeli smażycie pączki w garnku - olej będzie miał odpowiednią temperaturę, kiedy po wrzuceniu kawałka ciasta będzie skwierczeć. 

Pączki wrzucać pojedynczo do tłuszczu i smażyć około 5-8 minut, w zależności od wielkości i temperatury oleju (najlepiej przekroić jeden  z pączków i sprawdzić czy jest wypieczony w środku). 

Usmażone pączki przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podawać posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 11 listopada 2014

Kolejna wersja muffinek - tym razem z ananasem, płatkami owsianymi i migdałami. Baaardzo dobre, mięciutkie w środku, z chrupiącą warstwą cukru z wierzchu. 

Największą radość z ich przygotowania ma mój Synek, który uwielbia dodawać składniki, a potem mieszać w nich rączkami. Oczywiście dekoracja, też należy do niego :) Fajna zabawa z pysznym efektem końcowym - polecam Wam serdecznie :) 

Wybaczcie zdjęcie, ale uchowały się tylko dwie sztuki ;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Muffiny z ananasem

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej 

2/3 szklanki cukru 

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 

1 duże jajko 

100 ml jogurtu naturalnego (w oryginale maślanki) 

0,5 szklanki oleju 

80 ml syropu z ananasów (z puszki)

250 g ananasów z puszki (waga samych owoców)

do posypania:

cukier trzcinowy 

płatki migdałowe

Do naczynia przesiać mąkę. Dodać pozostałe suche składniki: cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać. 

Do drugiego naczynia wbić jajko, roztrzepać. Dolać olej, jogurt naturalny (lub maślankę) i syrop z ananasów. Wymieszać.

Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać - nie zbyt długo - tylko do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojone kawałki ananasa i delikatnie wmieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami - w oryginale 14 sztuk, ja użyłam 12. Rozłożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 25-30 minut. Przestudzić.

Smacznego :D

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...