Przekąski

środa, 04 lutego 2015

Nie jadłam wcześniej ciecierzycy, ale to chyba nie grzech ;) Zaciekawiły mnie te chrupiące kuleczki, które tak bardzo wszyscy zachwalają i zajadają. Po raz pierwszy przygotowałam ją jakiś czas temu, a przepis znalazłam na blogu Mama Alergika Gotuje.

Ziarenka rzeczywiście są bardzo chrupiące, w smaku przypominają troszkę groch, a troszkę bób :) Baaardzo ciężko się od nich oderwać, choć byli i tacy, którym nie smakowało (chociażby mój mąż :)). Ja polecam spróbować :D 

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

Składniki:

suszona ciecierzyca (ilość wedle uznania, tak aby zmieściło się luźno na blaszce) 

sól morska, słodka papryka w proszku

olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 

Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc (nie dłużej niż 12 godzin). Rano wylać wodę, opłukać ciecierzycę i zalać świeżą wodą. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut, do czasu aż ziarna będą miękkie ale nie będą się rozpadać (można piec ciecierzycę bez gotowania, ale dopóki nie spróbuję nie będę się mądrzyć).

Gotową ciecierzycę odcedzić na durszlaku i przesuszyć (np. wysypać na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem kuchennym). 

Przełożyć do naczynia. Dodać niewielką ilość oleju lub oliwy (tylko po to, aby przyprawy lepiej się trzymały ziaren), świeżo mieloną sól morską i słodką paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać.  

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ziarna tworzyły jedną warstwę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (termoobieg) i piec do czasu, aż ziarenka będą złote i chrupiące (około 20-30 minut) - w czasie pieczenia ciecierzycę trzeba kilkakrotnie przemieszać, aby piekła się równomiernie.

Przestudzić i można zajadać :) Smacznego.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 10 stycznia 2015

Tym razem mam dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego. Przepis na ciasto pochodzi z książki "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji". Nie jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe. Paszteciki są kruche i chrupiące. Nam bardzo smakowały, spróbujecie? 

Paszteciki z ciasta drożdżowego z mięsem lub z kapustą i grybami

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

150 g masła

50 g drożdży 

2 jajka

2 żółtka 

0,5 szklanki kwaśnej śmietany

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru 

spora szczypta soli

Do naczynia wsypać cukier i odrobinę mąki. Dodać mleko i rozkruszone drożdże. Wymieszać i odstawić.

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). 

W czasie wyrastania ciasta, przygotować farsze (można zrobić to dzień wcześniej). 

Farsz mięsny:

0,5 kg mięsa mielonego (szynki, karkówki lub łopatki)

1 duża cebula

majeranek, sól, pieprz do smaku 

Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać mięso, doprawić i wymieszać. Smażyć tak aby mięso nie było surowe, ale nie zbyt długo- żeby go nie wysuszyć. Całość zmiksować blenderem. Odstawić 

Farsz z kapustą i grzybami:

0,5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)

garść suszonych prawdziwków (zalać je wodą i pozostawić na całą noc)

1 duża cebula

sól, pieprz 

olej do smażenia

Spróbować kapusty, jeżeli jest zbyt kwaśna przełożyć na durszlak i przepłukać wodą. Posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dokładnie odcedzić. 

Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę, posolić. Kiedy cebula się zeszkli dodać prawdziwki i kapustę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   

Wyrośnięte ciasto wałkować porcjami na prostokątne płaty. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć porcję farszu. Przykryć farsz ciastem, zlepić brzegi i pokroić w paski o podobnej szerokości (tak, jak na zdjęciu). To samo zrobić z pozostałym ciastem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25-30 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru. 

Jeżeli nie macie czasu, lub nie przepadacie za drożdżowym ciastem, polecam paszteciki z ciasta francuskiego

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 11 grudnia 2014

Dzisiaj, bardzo szybciutko podaję Wam przepis na spring rolls z włoską kapustą i pieczarkami. Przygotowuje się je dość szybko, a są naprawdę bardzo smaczne. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Idealnie smakują z sosem słodko -pikantnym. Polecam :) 

Ps. W rzeczywistości wyglądały lepiej- zdjęcia robione późnym wieczorem, bez profesjonalnego sprzętu nie prezentują się zbyt dobrze ;) Druga sprawa - głód! Na zdjęcia naprawdę nie było czasu...

DSC03945

Składniki:

ok. 0,5 kg włoskiej kapusty 

200 g pieczarek 

1 cebula 

1 marchewka 

papier ryżowy 6-8 szt.

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

sos sojowy ciemny 

przyprawa chińska 5 smaków 

olej do smażenia

do podania:

sos słodko-pikantny chilli (u mnie TaoTao) 

Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować, tak aby nie była zbyt miękka. Odcedzić. 

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać startą marchewkę. Po chwili wrzucić pieczarki. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka. 

Podsmażone warzywa dodać go kapusty. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, przyprawą chińską i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. 

Papier ryżowy zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Brzegi papieru ryżowego złożyć do środka, całość zawinąć w roladkę. W ten sposób zawinąć wszystkie sajgonki (układamy tak, aby nie stykały się ze sobą). 

Na patelni rozgrzać olej. Sajgonki smażyć z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. 

Podawać z sosem słodko-pikantnym. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 26 czerwca 2014

Dzisiaj, mam dla Wam pomysł na szybki i pyszny obiad lub przekąskę na imprezę. O qurrito przypomniałam sobie podczas Mistrzostw Europy w BBQ, gdzie mieliśmy okazję spróbować pysznych sosów i mięs przygotowanych przez zawodników z całej Europy. W planach miałam samodzielne przygotowanie sosu barbecue, ale z braku czasu, kupiłam gotowy sos i okazało się, że jego smak jest naprawdę zbliżony do tych, które próbowaliśmy w czasie mistrzostw. 

Jeżeli nie lubicie sosu barbecue, zastąpcie go ketchupem, choć szczerze polecam spróbować oryginału. 

Qurrito czyli Quesadilla z kurczakiem, serem i kukurydzą

Składniki:

2 duże tortille lub 4 mniejsze (użyłam dwóch o średnicy 30 cm)

200 g sera cheddar 

ok 400 g piersi z kurczaka

1 czerwona cebula 

1/3 puszki kukurydzy 

sos barbecue 

sól, pieprz, słodka papryka 

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w około jedno centymetrową kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Usmażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Cebulę przekroić na połowę i pokroić w pióra lub półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej się roztopi). 

Tortille posmarować sosem barbecue. Jeden placek ułożyć na dużej, rozgrzanej patelni (użyłam grillowej) sosem góry. Posypać połową startego sera. Nałożyć usmażoną pierś z kurczaka, cebulę i kukurydzę. Posypać resztą startego sera. Przykryć drugą tortillą. Przycisnąć dłonią. 

Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi. Aby przełożyć tortillę na drugą stronę najłatwiej przykryć ją dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Zsunąć tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmażyć do roztopienia się sera i zarumienienia. 

Gotową quesadille pokroić na cztery lub sześć kawałków. 

Smacznego :) 

Qurrito czyli Quesadilla z kurczakiem, serem i kukurydzą

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...