Ryby, owoce morza

środa, 11 marca 2015

Rzadko jadamy ryby. Zdecydowanie, zbyt rzadko. Tak naprawdę, nie potrafię odpowiedzieć dlaczego. Wiemy że są zdrowe, lubimy je, ale jakoś zawsze znajdzie się coś 'lepszego'. Dzisiaj mam dla Was pomysł na dość szybki obiad. Rybę można przygotować dzień wcześniej, reszta nie zajmie zbyt wiele czasu...

Frytki z batatów robiłam po raz pierwszy i bardzo nam smakowały. Są lekko słodkie, wg mnie smakują jak połączenie dyni z ziemniakiem ;) Nie rezygnujcie z dodatków - sosu i sałaty. Całość jest lekka, świeża i naprawdę dobrze smakuje. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało :D 

Pstrąg łososiowy i frytki z batatów - szybki obiad z piekarnika

Składniki:

0,5 kg filetu z pstrąga łososiowego 

1-2 bataty (patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak)

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz  

oliwa z oliwek

2 łyżki klarowanego masła

sos:

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Z pstrąga odciąć skórę i usunąć ości, jeżeli jakieś pozostały. Podzielić na dwa kawałki. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą morską i pieprzem. Odłożyć.

Bataty obrać, opłukać i pokroić w około 1,5 centymetrowe paski. Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przemieszać, tak aby 'frytki' nie stykały się ze sobą. 

Bataty piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (górna i dolna grzałka) przez 20-25 minut. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym. Położyć przygotowane kawałki pstrąga. Włożyć do piekarnika około 5 minut po ziemniakach, tak aby ryba i frytki upiekły się w tym samym czasie. Pstrąg w zależności od grubości piecze się 15-20 minut (kawałek ze zdjęcia piekłam 15 minut). 

W czasie pieczenia przygotować sos: do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. 

Pstrąga podawać z frytkami z batatów, sosem i sałatą lodową z miodowo- musztardowym sosem winegret

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 21 grudnia 2014

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na przygotowanie karpia. Nigdy wcześniej nie robiłam go w słodkiej wersji, a ta bardzo mi zasmakowała. Troszeczkę przeszkadzały mi całe goździki w cebuli, ale całość była naprawdę świetna. Lekko słodka, mocno aromatyczna i bardzo smaczna :) 

Karpia przygotowaliśmy podczas Świątecznego Gotowania z marką Russell Hobbs w Gdyni. Nie podaję dokładnych ilości składników - dodajcie tyle rodzynek ile lubicie, a pod koniec doprawcie tak, aby Wam smakowało - to gwarancja sukcesu ;)

Karp z cebulką i rodzynkami (Wigiijny)

Składniki:

filet z karpia 

cebula

rodzynki 

goździki 

cydr 

mąka do obtoczenia

sól, cukier, czarny pieprz 

Z karpia usunąć łuski i wyciąć ości. Od strony skóry ponacinać wzdłuż, aby przeciąć małe ości. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obtoczyć w mące.

Karp z cebulką i rodzynkami (Wigiijny)

Karp z cebulką i rodzynkami (Wigiijny)

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć karpia z obu stron na złotobrązowy kolor.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki (zrobiliśmy to przy pomocy tarczy krojącej robota kuchennego Aura). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę, doprawić solą. Kiedy cebula się zeszkli podlać ją cydrem (tak aby ją przykryć). Dodać rodzynki, kilka goździków (przed dodaniem warto rozbić je drobno w moździerzu), cukier i pieprz. Smażyć do czasu, aż cały cydr wyparuje.  

Podać z usmażonym wcześniej karpiem.  

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 28 września 2014

Jak dziś pamiętam, kiedy po raz pierwszy sięgnęłam po awokado. Było to baaardzo dawno temu. Nie wiedziałam jak smakuje, jak je jeść i z czym podawać. Wyobraźcie sobie moją minę, kiedy wzięłam pierwszego, solidnego gryza.. Odkąd dowiedziałam się 'z czym to się je' pokochałam awokado i mogłabym jeść je codziennie! 

Dzisiejszy przepis znalazłam w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler." Autorka nazwała go 'tatarem', ale moim zdaniem 'pasta' jest trafniejszym określeniem. Jest rewelacyjna w smaku! Słona, o mocnym smaku wędzonej ryby, cebulki i awokado. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce  - jest jeszcze smaczniejsza :) Polecam! 

DSC03634

Składniki:

1 wędzona makrela

1 duże dojrzałe awokado 

1 cebula (w oryginale 2 szalotki)

2 filety anchois

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

sól, pieprz 

Z makreli usunąć skórę i ości. Pokroić ją drobno i przełożyć do miseczki. Cebulę (szalotki) i filety anchois drobno posiekać i dodać do makreli. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, oliwę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i skropić sokiem z cytryny. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryby. Wymieszać, doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą (u mnie nie było to konieczne). 

Podawać ze świeżym pieczywem lub z grzanką. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 26 sierpnia 2014

Przyznaję, że ryby nie są numerem jeden na naszym stole. Lubimy je, ale niezbyt często je jadamy. Ten przepis od razu 'wpadł mi w oko'. Co prawda w oryginale zamiast dorsza był filet z umbryny (wcześniej nie spotkałam się z tą rybą, więc nie mam pojęcia jak smakuje), ale dorsz smakował naprawdę wyśmienicie. O delikatnie cytrynowym posmaku, z chrupiącą warstwą pistacji i warzywami. Pyszności... 

Filet z dorsza z cytryną i pistacjami + pieczone warzywa

Przepis pochodzi z książki Menu Italiano. Na co dzień i od święta.

Składniki:

ok 1 kg filetu z dorsza 

80 g pistacji bez skorupek lub ok 150 g w skorupkach* 

1 cytryna 

3 ząbki czosnku 

2 małe cukinie 

200 g pomidorków koktajlowych (ja użyłam daktylowych)

3 średniej wielkości ziemniaki 

oliwa z oliwek 

świeżo mielona sól morska, pieprz czarny 

Cukinie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidorki przekroić na połówki, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Warzywa rozłożyć na blasze, skropić oliwą i oprószyć świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (termoobieg) na 20 minut (plus czas pieczenia z rybą, 20-25 minut).  

W tym czasie filet z dorsza opłukać i  pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli używacie mrożony filet, najpierw trzeba go rozmrozić). Doprawić solą. Przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Skropić odrobinę oliwą.  

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Pistacje i czosnek posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać tartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na filety. Włożyć do piekarnika. Zapiekać razem z warzywami przez 20-25 minut, w zależności od grubości filetów. 

Rybę podajemy z pieczonymi warzywami. 

*Nie udało mi się kupić pistacji bez skorupek, dlatego musiałam użyć pistacji solonych w skorupkach. Łupanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż przed telewizorem (miałam wrażenie, że trwa to całą wieczność), ale czego się nie robi dla dobrego obiadu ;) Jeżeli też będziecie zmuszeni użyć pistacji w skorupkach, zacznijcie od ich 'oskubania', bo nie uda się zrobić tego w czasie pieczenia warzyw ;)

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...