Mięsa

środa, 21 października 2015

Jeżeli lubicie smak domowych wyrobów to dobrze trafiliście. Od jakiegoś czasu przygotowuję wędliny w szynkowarze. Na początek mam dla Was przepis na mielonkę wieprzową. Niestety nie ma uwielbianej przeze mnie galaretki (nie dodałam żelatyny), ale i tak jest świetna. Do mięsa dodałam sól peklową, aby miała dłuższą trwałość.

DSC05036Składniki:

ok 0,8 kg szynki wieprzowej

0,2 kg boczku parzonego

1-2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżeczki peklosoli

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka czarnego pieprzu 

1 łyżeczka gorczycy

Szynkę opłukać w zimnej wodzie. Boczek i szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, na sitku o średnich oczkach. Wrzucić do sporej miski.

Do mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, gorczycę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić dokładnie dłonią. 

Do szynkowaru włożyć specjalny woreczek i nałożyć przygotowane wcześniej mięso, co jakiś czas ugniatając je, tak aby nie było pustych miejsc (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków).

Szynkowar włożyć do dużego garnka i zalać wodą, tak aby poziom wody był wyższy od poziomu mięsa. Wodę zagotować do temperatury 80 - 85oC. Gotować przez 2 godziny, utrzymując temperaturę z podanego przedziału (konieczny będzie termometr kuchenny). Po tym czasie szynkowar włożyć do zlewozmywaka/miski wypełnionej zimną wodą. Po przestudzeniu przełożyć do lodówki na kilka godzin i gotowe :D 

Smacznego :)

17:11, iwonaasb , Mięsa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 marca 2015

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem z książki "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Autorami książki są Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak. Jeżeli jeszcze jej nie posiadacie, gorąco zachęcam do zakupu.

Rzadko korzystam z przepisu w 100% (chyba, że są to ciasta) ale tym razem, gulasz robił mój mąż - a to daje gwarancje pełnego odwzorowania ;) Był naprawdę pyszny, a co najważniejsze lekki i zdrowy. Mięsko rozpada się w ustach, sos może nie jest gęsty, ale pełen smaków i aromatów. Warto spróbować ;)  

Gulasz wieprzowy z papryką i pomidorami

Składniki:

ok 0,5 kg łopatki 

cebula

po 1/2 czerwonej i żółtej papryki

1 pomidor 

puszka pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek 

kilka ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

sól, pieprz, szczypta cukru

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą (tak, aby było zakryte). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu. 

W tym czasie obrać cebulę i czosnek, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Po chwili dodać pokrojone w kostkę papryki i pomidora. Smażyć do czasu, aż papryka zmięknie.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującym się mięsem. Dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (jeżeli mięso nie będzie przykryte w czasie gotowania, podlać wodą). 

Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. My jedliśmy z kaszą gryczaną i sałatą z sosem winegret. 

Smacznego :)

Gulasz wieprzowy z papryką i pomidorami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 10 lutego 2015

Piszę, usuwam, piszę, usuwam i tak w kółko.... No bo co ja mam Wam napisać o kotlecie? Szczególnie po zjedzeniu takiej ilości pysznej pizzy, że choćbym chciała nie wcisnęłabym już nawet odrobinki? 

Napiszę krótko: kotleciki były bardzo smaczne i soczyste - dzięki dodatkowi cukinii. Lekkie, zdrowe, kolorowe - wiem, wiem... po zjedzeniu pizzy nie brzmi to dobrze, ale najlepiej będzie, jeśli spróbujecie sami ;P 

Ps. pamiętaliście o Międzynarodowym Dniu Pizzy?

Kotlety z indyka z cukinią

Inspiracją był przepis ze strony Kwestia Smaku. 

Składniki: 

0,5 kg mięsa mielonego z indyka (ja kupuję filet i proszę o jego zmielenie w sklepie)

1 mała cukinia (ok. 230 g) 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

1 płaska łyżeczka suszonego oregano 

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

oliwa do smażenia 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać startą cukinię. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Smażyć do czasu, aż cukinia będzie miękka. Odłożyć do przestygnięcia. 

Do zmielonego mięsa dodać łyżkę zimnej wody, doprawić solą, pieprzem i dobrze (ale nie zbyt długo) wyrobić dłonią. 

Do mięsa dodać przestudzone warzywa i wymieszać. Uformować małe kotleciki. 

Patelnię grillową rozgrzać i posmarować oliwą. Kotleciki smażyć z obu stron do zarumienienia, po około 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego :) 

Kotlety z indyka z cukinią

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 15 stycznia 2015

Po raz pierwszy w mojej kuchni zdrowa (mam nadzieję ;)) wersja gulaszu. Bez mąki, bez śmietany, bez dodatkowych zagęszczaczy. Jedna, jedyna cebulka i czas - tyle potrzeba, aby mieć pyszny, gęsty gulasz.

Najważniejsze, to dobrze obsmażyć mięso - patelnia musi być gorąca, a mięso mocno zrumienione. Dzięki temu gulasz będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Zresztą, to już sprawdźcie sami ;) Mam nadzieję że się skusicie, bo naprawdę warto :D 

Gulasz z karkówki

Składniki:

0,5 kg karkówki 

1 duża cebula 

2 ząbki czosnku 

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 

sól, pieprz, mielona słodka papryka

Karkówkę opłukać zimną wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i mocno zarumienić. Przełożyć go garnka. 

Na patelnię wlać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać do garnka z mięsem.

Całość zalać wodą, tak aby przykryć mięso (nie za dużo, bo sos będzie rzadki). Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, do czasu aż mięso będzie miękkie a cebula niemal niewidoczna (około 1-1,5 godziny)

Dodać koncentrat pomidorowy (jeżeli nie macie koncentratu, możecie zastąpić go keczupem) i wymieszać. Spróbować, jeżeli trzeba dodatkowo doprawić. 

Gotować jeszcze około 30 minut, co jakiś czas mieszając - bez przykrycia, aby sos odparował i zgęstniał. 

Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymikluskami lub kotlecikami z kapusty gryczanej i ziemniaków

Smacznego :)

 Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zdrowy obiad

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...