środa, 11 marca 2015

Rzadko jadamy ryby. Zdecydowanie, zbyt rzadko. Tak naprawdę, nie potrafię odpowiedzieć dlaczego. Wiemy że są zdrowe, lubimy je, ale jakoś zawsze znajdzie się coś 'lepszego'. Dzisiaj mam dla Was pomysł na dość szybki obiad. Rybę można przygotować dzień wcześniej, reszta nie zajmie zbyt wiele czasu...

Frytki z batatów robiłam po raz pierwszy i bardzo nam smakowały. Są lekko słodkie, wg mnie smakują jak połączenie dyni z ziemniakiem ;) Nie rezygnujcie z dodatków - sosu i sałaty. Całość jest lekka, świeża i naprawdę dobrze smakuje. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało :D 

Pstrąg łososiowy i frytki z batatów - szybki obiad z piekarnika

Składniki:

0,5 kg filetu z pstrąga łososiowego 

1-2 bataty (patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak)

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz  

oliwa z oliwek

2 łyżki klarowanego masła

sos:

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Z pstrąga odciąć skórę i usunąć ości, jeżeli jakieś pozostały. Podzielić na dwa kawałki. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą morską i pieprzem. Odłożyć.

Bataty obrać, opłukać i pokroić w około 1,5 centymetrowe paski. Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przemieszać, tak aby 'frytki' nie stykały się ze sobą. 

Bataty piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (górna i dolna grzałka) przez 20-25 minut. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym. Położyć przygotowane kawałki pstrąga. Włożyć do piekarnika około 5 minut po ziemniakach, tak aby ryba i frytki upiekły się w tym samym czasie. Pstrąg w zależności od grubości piecze się 15-20 minut (kawałek ze zdjęcia piekłam 15 minut). 

W czasie pieczenia przygotować sos: do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. 

Pstrąga podawać z frytkami z batatów, sosem i sałatą lodową z miodowo- musztardowym sosem winegret

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 28 lutego 2015

Kruchy spód, kremowo - jogurtowa masa owocowa i galaretka z owocami - tyle pyszności w jednym kawałku... Przepis możecie zmodyfikować - ja wykorzystałam to, co miałam akurat w domu. 

Cały torcik może mieć smak malinowy - w sezonie, górną warstwę można wyłożyć świeżymi malinami i zalać malinową galaretką. Jeżeli pominiecie maliny i dodacie samą galaretkę, również będzie pysznie ;)

Tak samo możecie zrobić z truskawkami - zmiksować je z masą zamiast malin i udekorować nimi górę (lub zalać tylko galaretką). Przygotujcie torcik tak, jak lubicie najbardziej :) 

Lekki torcik malinowy

Składniki na spód:

130 g ciasteczek digestive

50 g miękkiego masła

mus owocowy:

300 g malin (świeżych lub mrożonych)

200 g jogurtu naturalnego 

180 g śmietany kremówki 30%

60 g cukru pudru 

20 g żelatyny + 50 ml gorącej wody 

galaretka:

1 galaretka truskawkowa 

150 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 

Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Ciasteczka i masło wrzucić do misy malaksera i miksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do foremki, wgnieść w dno, wyrównać i odstawić do lodówki. 

W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i zmiksować truskawki. Truskawki i galaretkę połączyć ze sobą. Odstawić do przestudzenia.

Do misy malaksera wrzucić maliny (jeżeli zamiast malin użyjecie truskawek, dodajcie odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku) i cukier puder. Zmiksować. 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Powoli wlewać do owoców, ciągle miksując. Do masy dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. 

Schłodzoną śmietanę ubić i powoli dodawać do masy. Całość przelać do formy wyłożonej wcześniej masą ciasteczkową. Schłodzić do całkowitego stężenia.

Na koniec przelać tężejącą galaretkę z truskawkami. Ponownie schłodzić do stężenia. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

*inspiracja

poniedziałek, 23 lutego 2015

Przez ponad ćwierć wieku nie jadłam ciecierzycy. Najzwyczajniej jej nie znałam... po raz pierwszy jedliśmy ją w formie chrupiącej przekąski. Bardzo nam zasmakowała, dlatego przyszedł czas na kolejny eksperyment. 

Tym razem hummus- nie łatwo opisać jego smak.. pasta ma kremową konsystencję, dzięki tahini ma delikatnie gorzki posmak,cóż - jest po prostu pyszna! Potrawa jest bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, więc nie wiem czy go przypomina. 

Przepis na hummus pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach. Spróbujcie koniecznie ;) 

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy 

2 łyżki pasty sezamowej tahini

1-2 ząbki czosnku 

3-4 łyżki zimnej wody 

sok z 1/2 cytryny

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

natka pietruszki

oliwa z oliwek do podania (można pominąć)

Ciecierzycę zalać zimną wodą (około 3 szklanek) i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać i ponownie zalać wodą. Gotować do czasu aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka (około 45-60 minut). Odcedzić i przestudzić. 

Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeżeli zamierzacie użyć blendera). Dodać pozostałe składniki: obrany i posiekany czosnek, sok z cytryny, wodę, pastę sezamową, sól i pieprz. 

Zmiksować całość do uzyskania jednolitej konsystencji (w czasie miksowania można zatrzymać urządzenie i przemieszać pastę łyżką, jeżeli pasta jest zbyt gęsta - dodać odrobinę wody). 

Gotowy hummus przełożyć do naczynia (lub rozsmarować na talerzu), skropić odrobiną oliwy (oliwę można pominąć) i posypać posiekaną natką pietruszki. 

Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem. 

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 14 lutego 2015

Polubiliśmy kaszę jaglaną. Po słodkiej kaszy z owocami przyszedł czas na wykorzystanie jej do obiadu. Na początek kasza jaglana z warzywami. Danie jednogarnkowe, a w zasadzie - jednopatelniowe ;) Robi się błyskawicznie, jest bardzo zdrowe a przy tym bardzo smaczne. Idealnie pasuje do drobiowych kotlecików, my jedliśmy kaszę z kotlecikami z indyka z cukinią. Spróbujcie koniecznie :D 

Kasza jaglana z warzywami z patelni

Składniki: 

100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) 

1 duża marchewka 

1/2 czerwonej papryki 

1 cebula 

1/2 puszki kukurydzy (ok 100 g)

2 ząbki czosnku 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

natka pietruszki

1 łyżka klarowanego masła 

1 łyżka oleju rzepakowego

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. 

Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym. Wrzucić marchewkę i paprykę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. 

Kaszę jaglaną wsypać na drobne sitko i przepłukać dwukrotnie wrzątkiem. Wrzucić kaszę na patelnię z warzywami. Wymieszać. 

Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać szklanką gorącej wody, zamieszać i przykryć. Gotować pod przykryciem (na małym ogniu) do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody (ja wlałam łącznie około 350 ml wody).  

Na koniec dodać kukurydzę i wymieszać. Jeżeli trzeba, jeszcze doprawić. Posypać natką pietruszki i podawać. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 80
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...