wtorek, 31 stycznia 2017

Szybka w przygotowaniu i zdrowa sałatka z selera naciowego i jabłka. Dla urozmaicenia można dodać do niej pokrojony w kostkę ser - camembert lub brie, wtedy dobrze sprawdza się jako samodzielne danie, np. na kolację. W wersji obiadowej do sałatki dodaję jeszcze sałatę lodową (czasami pomijając żurawinę). Zarówno jabłko jak i seler są soczyste, więc nie musimy dodawać do niej sosu (jeżeli lubicie sałatki z majonezem, możecie dodać go również tutaj,będzie mniej zdrowo, ale równie pysznie).

sałatka z selera naciowego 

Składniki:

3 łodygi selera naciowego 

1/2 jabłka (najlepiej twarde i słodko - kwaśne, np. ligol)

pestki słonecznika i dyni (po 1 łyżce stołowej)

sok z cytryny (1-2 łyżki)

łyżka suszonej żurawiny 

sól, świeżo mielony pieprz 

opcjonalnie: ser camembert lub brie 

Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. 

Seler naciowy pokroić w plasterki, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać suszoną żurawinę i uprażone pestki, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.

Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser brie lub camembert.

Smacznego.  

sałatka z selera naciowego

środa, 16 listopada 2016

Ostatnio brakuje mi czasu na dodawanie nowych przepisów, ale tym muszę się z Wami podzielić :) Nigdy nie lubiłam brukselki, a w tej postaci po prostu ją uwielbiam! Makaron z brokułami i brukselką to pomysł na błyskawiczny obiad, który możecie przygotować w 15 minut. To jeden z ulubionych makaronów mojego Synka (zaraz po spaghetti bolognese) dlatego przygotowuję go bardzo często. Jak mam więcej czasu, dodaję jeszcze cebulę (wrzucam ją na patelnię przed brukselką), ale nie jest konieczna. Orzeszki też możecie pominąć - u mnie w domu,poza mną, nikt ich nie dodaje :)

Makaron z brokułami i brukselką

Składniki:

150 g makaronu (rurki, świderki, spaghetti) 

spora garść brokułów

garść brukselek

2-3 ząbki czosnku 

łyżka oleju do smażenia 

sól morska, pieprz

opcjonalnie: orzeszki ziemne lub migdały do posypania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, tak aby pozostały lekko twarde (ja wrzucam brokuły i makaron do jednego garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 minut). 

Z brukselki usunąć pierwsze listki. Umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić brukselkę i podsmażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodać posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć do czasu aż brukselki się zarumienią.

Na patelnię wlać łyżę wody z gotowania makaronu. Makaron i brokuły odcedzić. Wrzucić na patelnię i całość wymieszać.

Nałożyć na talerze i zajadać. Można posypać uprażonymi orzeszkami.

Smacznego! 

Makaron z brokułami i brukselką

wtorek, 12 lipca 2016

Co prawda nie jest to przepis na klasyczną frittatę, ale prawdę mówiąc ta nazwa najbardziej mi pasowała. Dzisiejsza propozycja to szpinak i świeże pomidorki zapiekane w masie jogurtowo- jajecznej. Lekka i zdrowa potrawa na obiad lub śniadanie. Do przygotowania potrzebna będzie patelnia, którą można używać w piekarniku. To jak? Spróbujecie?   

DSC06714
Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g młodego szpinaku

250 g pomidorków cherry

masa jogurtowa:

3 jajka

150 g jogurtu naturalnego 

mozzarella 125g

sól morska, świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do czasu aż liście zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać.


Jajka i jogurt naturalny zmiksować lub roztrzepać, aby dobrze napowietrzyć masę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przelać na patelnię z przesmażonym wcześniej szpinakiem. Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki i kawałki mozzarelli.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez 20-25 minut do ścięcia się masy.

 Smacznego :) 

czwartek, 14 kwietnia 2016

Jeżeli tak jak my, lubicie ciecierzycę - koniecznie spróbujcie tej sałatki. Ja przygotowuję ją, kiedy mamy ochotę na lekki obiad. Nakładam warstwami do miseczek, tak aby każdy miał swoją porcję. Sałatka jest bez sosu, ale użyte warzywa są tak soczyste, że nie jest on konieczny. 

*Sałatka posypana jest gomasio - to japońska sól sezamowa, którą z łatwością można przygotować w domu - świetny dodatek do kanapek, świeżych pomidorów i sałatek. Jest bardzo aromatyczna i znacząco wpływa na smak całości :) 

DSC064031

Składniki:

1/4 główki sałaty lodowej

garść rukoli

1/2 czerwonej papryki

1/2 czerwonej cebuli 

100 g sera feta

ok 1 szklanki ciecierzycy (przed ugotowaniem)

do posypania: 

gomasio: 5 łyżeczek sezamu, 5 łyżeczek siemienia lnianego i 1 łyżeczkę soli himalajskiej (można zastąpić morską) podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Przesypać do pojemniczka na przyprawy. 

Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc). Opłukać na durszlaku, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (pod koniec gotowania posolić).

Sałatę lodową pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczek. Dodać rukolę.

Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.

Przełożyć na sałatę. Posypać ciepłą ciecierzycą (ja gotuję ją wcześniej, a przed podaniem podgrzewam na patelni z odrobiną oliwy)

Na wierzch pokruszyć ser feta i oprószyć gomasio. 

Smacznego :) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 80
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...