wtorek, 21 października 2014

Tak, wiem - znowu Magda Gessler! Przepisy z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" trafiają w nasze gusta smakowe, dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się jeszcze kilku z nich... 

Dzisiaj zupa czosnkowa z grzankami. Bardzo prosta, dość szybka w przygotowaniu (pod warunkiem, że mamy bulion - ja wykorzystałam bulion drobiowy, ale może być również warzywny) i ciekawa w smaku. Idealna na sezon jesienno- zimowy. Polecam :)

Zupa czosnkowa z grzankami wg Magdy Gessler

Składniki:

10 ząbków czosnku 

1,5 l bulionu

4 duże ziemniaki

1 cebula

40 g klarowanego masła

grzanki:

3- 4 kromki chleba 

40 g masła

2 ząbki czosnku

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 

W garnku rozgrzać masło. Dodać cebulę i obsmażyć na złoto. Dorzucić posiekany czosnek i ziemniaki. Smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 

Całość zalać gorącym bulionem i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 

W tym czasie przygotować grzanki. Czosnek drobno posiekać, dodać do masła i dokładnie wymieszać widelcem. Chleb posmarować masłem czosnkowym z obu stron i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.

Do śmietany wlać chochlę gorącej zupy. Przelać do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową (nie żałujcie przypraw).

Podawać na gorąco z grzankami (można posypać świeżyli listkami oregano lub tymianku).   

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 18 października 2014

Fajita (wym. fahita) jest bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej. Fajita to nic innego, jak grillowane kawałki mięsa (wołowego, drobiowego, wieprzowego lub wszystkich naraz) najczęściej z cebulą i papryką, podawane z tortillą i kilkoma sosami do wyboru. Fajita idealnie sprawdzi się jako szybki obiad (tak było u nas) lub na imprezie. Mięso, tortille i dodatki podajemy osobno, dzięki czemu każdy może zdecydować o końcowym smaku swojej porcji.

Przyznaję, że poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki przypraw do kuchni meksykańskiej, ale podaję Wam jej skład, więc możecie doprawić ją sami :) 

DSC03691

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki lub karkówki 

1 duża czerwona papryka 

1 duża czerwona cebula

przyprawa do kuchni meksykańskiej

1 łyżka oliwy z oliwek 

do podania:

tortilla 

kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny

guacamole

ser, najlepiej cheddar

Mięso opłukać, pokroić w długie, cienkie (około 1 centymetra) paski. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać, przekroić na połowę i pokroić w pióra, czyli też paski ;)

Wszystko razem wrzucić do większego naczynia. Dodać oliwę i sporą ilość przyprawy do kuchni meksykańskiej (w mojej przyprawie były: sól, pieprz, słodka papryka, cebula, chilli, czosnek, kumin, imbir i kolendra).  Wymieszać i odstawić na pół godziny. 

Rozgrzać patelnię grillową (jeżeli jej nie macie, użyjcie zwykłej patelni). Wrzucić zawartość miski i smażyć do zarumienia.

Fajita najczęściej podawana jest bezpośrednio z gorącej patelni. Dodatki, czyli tortillę (pamiętajcie, że przed podaniem trzeba ją podgrzać), guacamole, kwaśną śmietanę lub salsę pomidorową podaje się obok.  

Jeżeli chcecie podać fajitę z serem, to można dodać go bezpośrednio na patelnię z mięsem i przykryć pokrywką do czasu rozpuszczenia się sera lub zapiec fajitę w piekarniku. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 15 października 2014

Nie mam dziś dnia na pisanie... nic się nie klei, nic nie pasuje, słów brak. Dlatego powiem Wam krótko: to najlepsza zupa jaką jadłam. Bynajmniej w tej chwili żadna inna nie przychodzi mi do głowy ;) Pyszna, rozgrzewająca i sycąca - drugie danie nie będzie już potrzebne. Przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler", konkretnie jest to przepis z 2 odcinka, 6 sezonu Kuchennych rewolucji. Spróbujcie koniecznie!     

zupa kartoflanka Magdy Gessler Kuchenne rewolucje

Składniki:

0,5 kg żeberek wieprzowych 

0,5 kg wędzonego boczku 

0,5 kg tłustej kiełbasy 

1,5 kg ziemniaków 

2 marchewki 

1 pietruszka

1 mały seler

2 cebule 

4 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego 

łyżeczka suszonego majeranku, sól, pieprz 

3 litry wody

Boczek i żeberka opłukać i włożyć do garnka. Zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie (około 1,5-2 godziny).

Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Z garnka wyjąć ugotowane żeberka i boczek. Do wywaru wrzucić przygotowane wcześniej warzywa. Mięso oddzielić od kości, pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. 

Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Kiełbasę i boczek wrzucić do zupy, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy. 

Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. 

Śmietanę wymieszać z musztardą. Zahartować chochlą gorącej zupy. Powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając. Doprawić majerankiem, solą (u mnie sól nie była już potrzebna) i pieprzem.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki (ja nie miałam :)).

Smacznego :)  

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 09 października 2014

Muffiny z gruszką i imbirem to przepis który wynalazłam na moim ulubionym słodkim blogu Moje Wypieki. Jego autorką jest Nigella Lawson. Największą zaletą muffinek jest to, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu. A efekt? Rewelacja! Chrupiące kryształki brązowego cukru, mięciutki środek i kawałki aromatycznych gruszek... Spróbujcie koniecznie!    

Muffinki z gruszką i imbirem

Składniki:

250 g mąki pszennej 

100 g cukru (u mnie biały kryształ, w oryginale 150 g drobnego cukru)

75 g brązowego cukru + do posypania muffinek przed pieczeniem 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka imbiru

2 jajka

140 ml kwaśnej śmietany (u mnie gęsta 18%)

125 ml oleju

1 łyżka miodu

1 duża gruszka (w oryginale 300 g)

Do jednego naczynia wsypać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier biały i brązowy, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszać.  

Do drugiego naczynia wbić jajka. Roztrzepać. Dodać olej, śmietanę i miód. Dokładnie wymieszać.

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami - 12 sztuk. 

Do suchych składników wlać mokre. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste). Dodać pokrojoną gruszkę i ponownie wymieszać. 

Ciasto rozdzielić między 12 foremek (będą napełnione do około 3/4 wysokości). Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).  

Piekarnik nagrzać do 200oC (górna i dolna grzałka). Muffinki piec około 20-25 minut (rada Doroty: do tzw. suchego patyczka, ja piekłam do czasu aż uzyskały ładny, złotobrązowy kolor). Po upieczeniu przestudzić na kratce.

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...