wtorek, 30 czerwca 2015

Kasza pojawia się u nas ostatnio bardzo często i to w różnych kombinacjach. Tym razem jest to kasza jęczmienna perłowa z prawdziwkami, parmezanem i natką pietruszki. Bardzo aromatyczna, kremowa, po prostu pyszna :)

Podstawą dania jest dobry bulion - woda i kostki rosołowe nie mają najmniejszych szans. Bulion musi być domowy, długo gotowany, esencjonalny.

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Składniki: 

120 g kaszy jęczmiennej perłowej 

1 cebula 

ok 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam 450 ml drobiowego)

300 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)

30 g parmezanu 

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz i sól morska

natka pietruszki do podania 

Do rozgrzanego garnka wlać po łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie wrzucić kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszać, tak aby kasza pokryła się olejem. Prażyć mieszając od czasu do czasu (nie przypalić), aby wydobyć z kaszy jeszcze lepszy smak i aromat.

Do garnka z kaszą wlać 3/4 ciepłego bulionu i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolewać po chochelce bulionu do czasu, aż kasza osiągnie odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowana).

Kiedy kasza będzie prawie gotowa na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Kiedy kasza będzie gotowa, dodać starty na tarce parmezan i usmażone prawdziwki (kilka można zostawić do dekoracji). Wymieszać, jeżeli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać od razu po przygotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Przepis dodany do akcji: 

Gotuj w zdrowym stylu

wtorek, 09 czerwca 2015

Ci, którzy mnie odwiedzają, wiedzą, że uwielbiam makarony :) Szczególnie jeśli czas na przygotowanie dodatków, jest nie wiele dłuższy od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu... Dzisiaj mam dla Was bardzo proste połączenie makaronu, piersi z kurczaka i suszonych pomidorów. Nie pomijajcie rukoli - idealnie dopełnia ona całości. 

Sprawdźcie sami, bo jest pysznie ;) 

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

200 g makaronu (np. spaghetti, tagliatelle, bavette) 

0,5 kg piersi z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g suszonych pomidorów

sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszone oregano

olej do smażenia 

rukola do podania 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sporą szczyptą suszonego oregano. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (najlepiej użyć zalewy z pomidorów). Wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miseczki.

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na patelnię (po smażonych pomidorach) wrzucić pierś z kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić, dodać przesmażone wcześniej warzywa i wymieszać.

Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z rukolą. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 23 maja 2015

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na dość szybkie i zdrowe danie obiadowe. Kasza gryczana z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka to pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a jest naprawdę pyszny.

Z powodzeniem możecie przygotować obiad od razu na dwa dni, odgrzewana kasza smakuje równie pysznie, co ta przygotowana od razu :) My jedliśmy ją wielokrotnie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :) Ilość składników w przepisie to porcja dla dwóch osób i malucha - na dwa obiady (bynajmniej u nas :)). 

DSC04554

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kaszy gryczanej prażonej

200 g marchewki

200 g pora (1 por średniej wielkości) 

100 g selera korzeniowego 

2 ząbki czosnku 

sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek 

Pierś  z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowaną pierś z kurczaka. Smażyć do zarumienienia i przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojony por. Kiedy por się zeszkli, dorzucić pozostałe warzywa. Smażyć do czasu, aż warzywa się zarumienią. 

Do warzyw dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (tak, aby mięso było ciepłe)

Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego :) 

DSC04557

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 20 maja 2015

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, owsiane batoniki, którymi możecie zajadać się bez wyrzutów sumienia :) Bez mąki i cukru - tylko zdrowe składniki.

Batoniki, dzięki jabłkom, są miękkie po upieczeniu, więc idealnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci. Mój Synek zajada się nimi bardzo chętnie, szczególnie, kiedy pomaga w ich przygotowaniu :) 

batony owsiane z jabłkiem

Składniki:

120 g płatków owsianych górskich

4 łyżki rodzynek

4 łyżki nasion słonecznika lub dyni (u mnie 3 słonecznika i 1 dyni) 

2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. Ligol)

50 g miodu (używam miodu lipowego) 

łyżka soku z cytryny 

spora szczypta cynamonu 

Rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Słonecznik i/lub dynię uprażyć na suchej patelni (również można posiekać). Wsypać do naczynia, dodać płatki owsiane i cynamon. Dokładnie wymieszać. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników (razem z sokiem). Skropić sokiem z cytryny, dodać miód i ponownie wymieszać. 

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do naczynia, docisnąć i wyrównać łyżką. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (górna i dolna grzałka) na 25-30 minut. Lekko przestudzić i pokroić na kawałki wielkości małych batoników.

Smacznego :) 

Batony owsiane w jabłkiem

Przepis na chrupiące batoniki z patelni, znajdziecie TUTAJ

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 78
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...