wtorek, 30 września 2014

Sezon na dynię rozpoczął się jakiś czas temu, więc najwyższy czas na dyniowe propozycje :) Tym razem złociste, słodkie kawałki dyni zapiekane w piekarniku. Idealne jako dodatek do obiadu, do sosów, makaronu lub jako przekąska. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Polecam :) 

DSC03623

Składniki:

dynia 

oliwa z oliwek 

świeżo mielona sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

tymianek 

oregano (opcjonalnie)

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do płaskiego, szerokiego naczynia. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, jeżeli je dodajemy. Skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. 

Dynię rozłożyć na blaszce, tak aby kawałki nie stykały się ze sobą. 

Piekarnik nagrzać do 220oC (górna i dolna grzałka). Włożyć blaszkę z dynią i piec 30-40 minut, w zależności od wielkości kawałków dyni.

Smacznego :)  

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 28 września 2014

Jak dziś pamiętam, kiedy po raz pierwszy sięgnęłam po awokado. Było to baaardzo dawno temu. Nie wiedziałam jak smakuje, jak je jeść i z czym podawać. Wyobraźcie sobie moją minę, kiedy wzięłam pierwszego, solidnego gryza.. Odkąd dowiedziałam się 'z czym to się je' pokochałam awokado i mogłabym jeść je codziennie! 

Dzisiejszy przepis znalazłam w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler." Autorka nazwała go 'tatarem', ale moim zdaniem 'pasta' jest trafniejszym określeniem. Jest rewelacyjna w smaku! Słona, o mocnym smaku wędzonej ryby, cebulki i awokado. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce  - jest jeszcze smaczniejsza :) Polecam! 

DSC03634

Składniki:

1 wędzona makrela

1 duże dojrzałe awokado 

1 cebula (w oryginale 2 szalotki)

2 filety anchois

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

sól, pieprz 

Z makreli usunąć skórę i ości. Pokroić ją drobno i przełożyć do miseczki. Cebulę (szalotki) i filety anchois drobno posiekać i dodać do makreli. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, oliwę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i skropić sokiem z cytryny. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryby. Wymieszać, doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą (u mnie nie było to konieczne). 

Podawać ze świeżym pieczywem lub z grzanką. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 24 września 2014

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami "sekretem podwójnego schabowego" Magdy Gessler. Przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler". 

Zastosowałam się do rady z książki i usmażyłam kotlety na smalcu. Dotąd zawsze wybierałam olej rzepakowy, ale muszę przyznać że schabowy na smalcu smakuje zupełnie inaczej - zdecydowanie lepiej :) Kotlety są naprawdę wielkie, ale są tak pyszne, że znikają z talerza błyskawicznie. Zresztą, sprawdźcie sami....

DSC03603

Składniki:

400 g schabu bez kości (4 plastry)

400 g karkówki (4 plastry) 

2 średniej wielkości cebule 

2-3 łyżki mąki pszennej 

3 jajka (w oryginale 4)

6-8 łyżek bułki tartej 

sól, pieprz

smalec do smażenia (około 4 łyżek)

Karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni). Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. 

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.

Na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki. Rozsmarować na nim warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie. 

Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W miseczce roztrzepać jajka.

Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 

niedziela, 21 września 2014

Pomysł na dzisiejszy przepis podsunęła mi Kasia z bloga A dupa rośnie. Jak to było? Jakiś czas temu, Kasia uczestniczyła w warsztatach, które prowadził Maciej Ostrowski. Przygotowali m.in. kaczkę duszoną w grzybach z miodem gryczanym, którą ja mogłam zobaczyć jedynie na zdjęciu :D a zdjęcie było tak apetyczne, że poprosiłam Kasię o przepis... dostałam listę składników, wskazówki i oto jest :)

Przepis nie jest dokładnym odzwierciedleniem oryginału - coś zmieniłam, co nieco dodałam i tak oto powstała najpyszniejsza kaczka w sosie grzybowym jaką jadłam :D Spróbujcie koniecznie! 

DSC03419

Składniki:

1 kaczka o wadze ok 2 kg

2 średniej wielkości cebule

350 g prawdziwków (świeże lub mrożone) - oczyszczone i pokrojone w plastry

4 suszone kapelusze prawdziwków (namoczone i wypłukane)

1 łyżka miodu (użyłam lipowego)

2 łyżki oleju do smażenia

majeranek, sól, pieprz do zamarynowania

4 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 6 goździków,

bulion z kaczki:

2 cebule 

2 korzenie pietruszki 

1 marchewka 

po 4 liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego 

8 ziarenek czarnego pieprzu 

1 litr wody 

Kaczkę oczyścić z resztek piór, dokładnie umyć i podzielić na porcje: udka, piersi, skrzydełka, szyja i korpus. Udka i piersi natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (nie żałujemy przypraw), przykryć i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ale czas potrzebny na przygotowanie bulionu też wystarczy).

Skrzydełka, szyję i korpus włożyć do większego garnka. Pietruszkę i marchew obrać, umyć. Dorzucić do kaczki. Dodać cebulę w łupinie i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (około 2-2,5 godziny) - bez przykrycia, bulion ma odparowywać. Gotowy bulion przecedzić przez sitko i odstawić (bulion można przygotować dzień wcześniej). 

Zamarynowane wcześniej udka obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złotobrązowy kolor. Przełożyć do garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, zeszklić. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez chwilę. Podlać bulionem i przelać całość do garnka z mięsem. Zalać pozostałym bulionem (tak, aby przykryć kaczkę), dodać liście laurowe i goździki. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Następnie odkryć i gotować jeszcze około 0,5 - 1 godziny do miękkości mięsa (sos w tym czasie odparuje i zgęstnieje).

Jeżeli chcecie bardziej zagęścić sos można przygotować zasmażkę z masła i mąki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła i łyżkę mąki. Smażymy, ciągle mieszając, do czasu aż mąka nabierze jasnobrązowego koloru (około 3-4 minut). Do zasmażki wlewamy łyżkę sosu w którym dusi się kaczka i dokładnie mieszamy. Rozrabiamy kolejną łyżką sosu i wlewamy powoli do garnka ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. 

Ja podałam kaczkę z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą.

DSC03410

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67
Współpraca
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...