poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas podzielić się z Wami przepisem na pyszną białą kiełbaskę. Pieczona z warzywami, w sosie śmietanowo- chrzanowym... pyszności!!! Po raz pierwszy piekłam ją kilka lat temu, a inspiracją był program Tomka Jakubiaka.

Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia, kiełbasę można najpierw sparzyć w gorącej wodzie. Wystarczy wtedy około 25-30 minut pieczenia. Potraktujcie ten przepis jako inspirację - przygotujcie tak, jak lubicie najbardziej i zajadajcie :D 

Biała kiełbasa z warzywami pieczona w sosie śmietanowo - chrzanowym

Składniki: 

ok 0,5 kg surowej białej kiełbasy 

2 marchewki 

1 pietruszka

1 cebula 

1/2 białej części pora

2 ząbki czosnku

papryczka pepperoni (można pominąć) 

łyżka klarowanego masła

sos śmietanowo- chrzanowy:

200 ml śmietany 30%

chrzan tarty ok 3-4 łyżek 

1-2 łyżki soku z cytryny 

sól, pieprz, majeranek

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Wrzucić marchewkę i pietruszkę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pozostałe warzywa. Smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić.

Śmietanę wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i majerankiem tak aby nam smakowało. 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć białą kiełbasę. Dodać warzywa z patelni i zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok 45-60 minut. 

Smacznego :) 

 

wtorek, 24 marca 2015

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem z książki "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Autorami książki są Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak. Jeżeli jeszcze jej nie posiadacie, gorąco zachęcam do zakupu.

Rzadko korzystam z przepisu w 100% (chyba, że są to ciasta) ale tym razem, gulasz robił mój mąż - a to daje gwarancje pełnego odwzorowania ;) Był naprawdę pyszny, a co najważniejsze lekki i zdrowy. Mięsko rozpada się w ustach, sos może nie jest gęsty, ale pełen smaków i aromatów. Warto spróbować ;)  

Gulasz wieprzowy z papryką i pomidorami

Składniki:

ok 0,5 kg łopatki 

cebula

po 1/2 czerwonej i żółtej papryki

1 pomidor 

puszka pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek 

kilka ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

sól, pieprz, szczypta cukru

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą (tak, aby było zakryte). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu. 

W tym czasie obrać cebulę i czosnek, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Po chwili dodać pokrojone w kostkę papryki i pomidora. Smażyć do czasu, aż papryka zmięknie.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującym się mięsem. Dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (jeżeli mięso nie będzie przykryte w czasie gotowania, podlać wodą). 

Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. My jedliśmy z kaszą gryczaną i sałatą z sosem winegret. 

Smacznego :)

Gulasz wieprzowy z papryką i pomidorami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 15 marca 2015

Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu. Jak wygląda tradycyjna, oryginalna wersja tego sosu? Z tym bywa różnie ;) Pewnie tak, jak z naszymi pierogami - ile domów, tyle przepisów :D

Całość jest błyskawiczna w przygotowaniu, syta i mega smaczna. Do 'prawdziwej' wersji tego sosu nie dodaje się śmietanki, ale ja uwielbiam taką wersję i taką właśnie Wam polecam. Cukinię możecie pominąć, ale dzięki niej sos jest 'lżejszy' w smaku ;) 

Spaghetti carbonara z cukinią

Składniki:

200 g makaronu spaghetti 

100 g boczku parzonego 

100 ml śmietany 30% 

60 g parmezanu lub grana padano 

2 żółtka 

1 cebula

1 ząbek czosnku 

1 mała cukinia

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 

Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz dodać cebulę i czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dodać paseczki cukinii, doprawić solą. Kiedy cukinia zmięknie zdjąć z ognia. 

Do naczynia wlać śmietanę. Dodać żółtka i roztrzepać. Wrzucić starty na tarce o drobnych oczkach ser i wymieszać (troszeczkę sera można zostawić do posypania). 

Spaghetti ugotować all dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać sos i szybko wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć). Na koniec dodać przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wymieszać. 

Podawać od razu po przygotowaniu, oprószone świeżo mielonym pieprzem i posypane bazylią lub natką pietruszki. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 11 marca 2015

Rzadko jadamy ryby. Zdecydowanie, zbyt rzadko. Tak naprawdę, nie potrafię odpowiedzieć dlaczego. Wiemy że są zdrowe, lubimy je, ale jakoś zawsze znajdzie się coś 'lepszego'. Dzisiaj mam dla Was pomysł na dość szybki obiad. Rybę można przygotować dzień wcześniej, reszta nie zajmie zbyt wiele czasu...

Frytki z batatów robiłam po raz pierwszy i bardzo nam smakowały. Są lekko słodkie, wg mnie smakują jak połączenie dyni z ziemniakiem ;) Nie rezygnujcie z dodatków - sosu i sałaty. Całość jest lekka, świeża i naprawdę dobrze smakuje. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało :D 

Pstrąg łososiowy i frytki z batatów - szybki obiad z piekarnika

Składniki:

0,5 kg filetu z pstrąga łososiowego 

1-2 bataty (patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak)

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz  

oliwa z oliwek

2 łyżki klarowanego masła

sos:

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Z pstrąga odciąć skórę i usunąć ości, jeżeli jakieś pozostały. Podzielić na dwa kawałki. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą morską i pieprzem. Odłożyć.

Bataty obrać, opłukać i pokroić w około 1,5 centymetrowe paski. Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przemieszać, tak aby 'frytki' nie stykały się ze sobą. 

Bataty piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (górna i dolna grzałka) przez 20-25 minut. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym. Położyć przygotowane kawałki pstrąga. Włożyć do piekarnika około 5 minut po ziemniakach, tak aby ryba i frytki upiekły się w tym samym czasie. Pstrąg w zależności od grubości piecze się 15-20 minut (kawałek ze zdjęcia piekłam 15 minut). 

W czasie pieczenia przygotować sos: do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. 

Pstrąga podawać z frytkami z batatów, sosem i sałatą lodową z miodowo- musztardowym sosem winegret

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...