sobota, 23 maja 2015

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na dość szybkie i zdrowe danie obiadowe. Kasza gryczana z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka to pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a jest naprawdę pyszny.

Z powodzeniem możecie przygotować obiad od razu na dwa dni, odgrzewana kasza smakuje równie pysznie, co ta przygotowana od razu :) My jedliśmy ją wielokrotnie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :) Ilość składników w przepisie to porcja dla dwóch osób i malucha - na dwa obiady (bynajmniej u nas :)). 

DSC04554

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kaszy gryczanej prażonej

200 g marchewki

200 g pora (1 por średniej wielkości) 

100 g selera korzeniowego 

2 ząbki czosnku 

sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek 

Pierś  z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowaną pierś z kurczaka. Smażyć do zarumienienia i przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojony por. Kiedy por się zeszkli, dorzucić pozostałe warzywa. Smażyć do czasu, aż warzywa się zarumienią. 

Do warzyw dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (tak, aby mięso było ciepłe)

Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego :) 

DSC04557

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 20 maja 2015

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, owsiane batoniki, którymi możecie zajadać się bez wyrzutów sumienia :) Bez mąki i cukru - tylko zdrowe składniki.

Batoniki, dzięki jabłkom, są miękkie po upieczeniu, więc idealnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci. Mój Synek zajada się nimi bardzo chętnie, szczególnie, kiedy pomaga w ich przygotowaniu :) 

batony owsiane z jabłkiem

Składniki:

120 g płatków owsianych górskich

4 łyżki rodzynek

4 łyżki nasion słonecznika lub dyni (u mnie 3 słonecznika i 1 dyni) 

2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. Ligol)

50 g miodu (używam miodu lipowego) 

łyżka soku z cytryny 

spora szczypta cynamonu 

Rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Słonecznik i/lub dynię uprażyć na suchej patelni (również można posiekać). Wsypać do naczynia, dodać płatki owsiane i cynamon. Dokładnie wymieszać. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników (razem z sokiem). Skropić sokiem z cytryny, dodać miód i ponownie wymieszać. 

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do naczynia, docisnąć i wyrównać łyżką. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (górna i dolna grzałka) na 25-30 minut. Lekko przestudzić i pokroić na kawałki wielkości małych batoników.

Smacznego :) 

Batony owsiane w jabłkiem

Przepis na chrupiące batoniki z patelni, znajdziecie TUTAJ

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 25 kwietnia 2015

Nie będę ukrywać, że ciecierzycę jadamy od niedawna. W moim rodzinnym domu nie była używana, więc nie miałam wcześniej okazji do jej spróbowania. Teraz jadamy ją bardzo często, nie tylko jako chrupiącą przekąskę, którą uwielbia mój Synek, ale jako podstawę lub dodatek do obiadu. 

Dzisiejsze danie jest niezwykle łatwe i nie ma w nim dużej ilości składników. Jeżeli ciecierzycę ugotujemy dzień wcześniej, to jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Jest bardzo smaczne, a przede wszystkim syte i zdrowe (pod warunkiem, że kiełbasa której użyjecie, będzie dobrej jakości). Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało ;) 

Ciecierzyca na ciepło z patelni

Składniki:

1 szklanka ciecierzcycy

ok 200 g chudej kiełbasy (ja użyłam drobiowej)

1 czerwona papryka 

1 czerwona cebula 

2 ząbki czosnku 

świeżo mielony czarny pieprz i sól morska

szczypta oregano

świeże listki bazylii lub natki pietruszki 

Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać zimną wodą (ok dwukrotnie więcej wody niż ciecierzycy). Odstawić na co najmniej 8 godzin (ja zostawiam ją na całą noc). Wymienić wodę na czystą i gotować do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała (około 35 - 45 minut). Odcedzić.

Cebulę pokroić w pióra, paprykę i kiełbasę w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię. Smażyć do czasu, aż kiełbasa się zarumieni a warzywa zmiękną. Dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub bazylię w zależności od tego, które z ziół lubicie bardziej. Wymieszać. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas podzielić się z Wami przepisem na pyszną białą kiełbaskę. Pieczona z warzywami, w sosie śmietanowo- chrzanowym... pyszności!!! Po raz pierwszy piekłam ją kilka lat temu, a inspiracją był program Tomka Jakubiaka.

Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia, kiełbasę można najpierw sparzyć w gorącej wodzie. Wystarczy wtedy około 25-30 minut pieczenia. Potraktujcie ten przepis jako inspirację - przygotujcie tak, jak lubicie najbardziej i zajadajcie :D 

Biała kiełbasa z warzywami pieczona w sosie śmietanowo - chrzanowym

Składniki: 

ok 0,5 kg surowej białej kiełbasy 

2 marchewki 

1 pietruszka

1 cebula 

1/2 białej części pora

2 ząbki czosnku

papryczka pepperoni (można pominąć) 

łyżka klarowanego masła

sos śmietanowo- chrzanowy:

200 ml śmietany 30%

chrzan tarty ok 3-4 łyżek 

1-2 łyżki soku z cytryny 

sól, pieprz, majeranek

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Wrzucić marchewkę i pietruszkę. Kiedy zaczną się rumienić dodać pozostałe warzywa. Smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić.

Śmietanę wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i majerankiem tak aby nam smakowało. 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć białą kiełbasę. Dodać warzywa z patelni i zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok 45-60 minut. 

Smacznego :) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 78
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...