czwartek, 14 kwietnia 2016

Jeżeli tak jak my, lubicie ciecierzycę - koniecznie spróbujcie tej sałatki. Ja przygotowuję ją, kiedy mamy ochotę na lekki obiad. Nakładam warstwami do miseczek, tak aby każdy miał swoją porcję. Sałatka jest bez sosu, ale użyte warzywa są tak soczyste, że nie jest on konieczny. 

*Sałatka posypana jest gomasio - to japońska sól sezamowa, którą z łatwością można przygotować w domu - świetny dodatek do kanapek, świeżych pomidorów i sałatek. Jest bardzo aromatyczna i znacząco wpływa na smak całości :) 

DSC064031

Składniki:

1/4 główki sałaty lodowej

garść rukoli

1/2 czerwonej papryki

1/2 czerwonej cebuli 

100 g sera feta

ok 1 szklanki ciecierzycy (przed ugotowaniem)

do posypania: 

gomasio: 5 łyżeczek sezamu, 5 łyżeczek siemienia lnianego i 1 łyżeczkę soli himalajskiej (można zastąpić morską) podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Przesypać do pojemniczka na przyprawy. 

Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc). Opłukać na durszlaku, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (pod koniec gotowania posolić).

Sałatę lodową pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczek. Dodać rukolę.

Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.

Przełożyć na sałatę. Posypać ciepłą ciecierzycą (ja gotuję ją wcześniej, a przed podaniem podgrzewam na patelni z odrobiną oliwy)

Na wierzch pokruszyć ser feta i oprószyć gomasio. 

Smacznego :) 

sobota, 19 grudnia 2015

Ostatnio niezbyt często pojawiam się na blogu, ale niestety doby nie potrafię jeszcze wydłużyć, a wolnego czasu nie pozostaje mi za wiele. Za kilka dni Wigilia, dlatego muszę podzielić się z Wami przepisem na pyszny, błyskawiczny barszcz czerwony, który w zasadzie robi się sam. Jeżeli macie robot kuchenny to całość nie powinna Wam zająć więcej niż 20 minut. 

Przepis pochodzi z książki "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji". Korzystałam z niego wielokrotnie. Barszcz za każdym razem wychodzi pyszny, mocno czerwony (ważne aby nie doprowadzić go do wrzenia). Najczęściej przygotowuję go 2 dni przed Wigilią.

DSC065971

*niestety nie mam zdjęcia barszczu przygotowanego wg podanego przepisu, dlatego dodaję zdjęcie które jest już na blogu.

Składniki:

1 kg czerwonych buraków

2 marchewki

2 pietruszki

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

3-4 ziarna ziela angielskiego

kawałek selera (u mnie 1/4)

kwasek cytrynowy (można zastąpić wodą z kiszonych ogórków- osobiście nigdy nie próbowałam)

cukier, sól, pieprz

Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego). Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i rozgnieść. 

Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. 

Przykryć i pozostawić na noc.

Następnego dnia bardzo krótko zagotować (nie doprowadzić do wrzenia), scedzić i jeżeli trzeba doprawić do smaku. 

Uwaga! Jeżeli chcielibyście zwiększyć ilość barszczu, to:

1. Po przecedzeniu warzyw można ponownie zalać je wrzątkiem i zagotować. Wywar dodać do barszczu. 

2. Do barszczu można dodać bulion warzywny lub rosół - nie wodę! (Nie zbyt dużo, aby z barszczu nie zrobić czerwonego rosołu ;))

Smacznego :)

środa, 21 października 2015

Jeżeli lubicie smak domowych wyrobów to dobrze trafiliście. Od jakiegoś czasu przygotowuję wędliny w szynkowarze. Na początek mam dla Was przepis na mielonkę wieprzową. Niestety nie ma uwielbianej przeze mnie galaretki (nie dodałam żelatyny), ale i tak jest świetna. Do mięsa dodałam sól peklową, aby miała dłuższą trwałość.

DSC05036Składniki:

ok 0,8 kg szynki wieprzowej

0,2 kg boczku parzonego

1-2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżeczki peklosoli

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka czarnego pieprzu 

1 łyżeczka gorczycy

Szynkę opłukać w zimnej wodzie. Boczek i szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, na sitku o średnich oczkach. Wrzucić do sporej miski.

Do mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, gorczycę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić dokładnie dłonią. 

Do szynkowaru włożyć specjalny woreczek i nałożyć przygotowane wcześniej mięso, co jakiś czas ugniatając je, tak aby nie było pustych miejsc (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków).

Szynkowar włożyć do dużego garnka i zalać wodą, tak aby poziom wody był wyższy od poziomu mięsa. Wodę zagotować do temperatury 80 - 85oC. Gotować przez 2 godziny, utrzymując temperaturę z podanego przedziału (konieczny będzie termometr kuchenny). Po tym czasie szynkowar włożyć do zlewozmywaka/miski wypełnionej zimną wodą. Po przestudzeniu przełożyć do lodówki na kilka godzin i gotowe :D 

Smacznego :)

17:11, iwonaasb , Mięsa
Link Komentarze (2) »
sobota, 01 sierpnia 2015

Dzisiaj pomysł na błyskawiczny makaron ze świeżym, domowym pesto bazyliowym. W zależności od tego, jaką konsystencję pesto chcecie otrzymać i jakiej ilości potrzebujecie możecie przygotować je w moździerzu lub przy użyciu blendera. 

Do przygotowania dzisiejszego pesto użyłam migdałów i pestek dyni - czasami używam orzeszków piniowych, innym razem samych migdałów. W 'oryginalnej' wersji pesto przygotowuje się z orzeszkami pinii, ja używam takich, jakie akurat mam w domu :) 

pesto bazyliowe

Składniki:

pęczek świeżej bazylii (u mnie z jednej doniczki)

50 g orzeszków pinii lub migdałów w płatkach (lub 25 g pestek dyni + 25 g migdałów)

50 ml oliwy z oliwek 

25 g parmezanu (zetrzeć na tarce)

3 łyżki soku z cytryny

1-2 ząbki czosnku 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

ok 150-200 g ulubionego makaronu

Wszystkie składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zmiksować blenderem lub w malakserze. Jeżeli konsystencja pesto będzie zbyt gęsta dolać więcej oliwy. 

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić,zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.

Do gorącego makaronu dodać pesto i pozostawioną wodę z gotowania. Dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem lub płatkami migdałów. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 80
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...