wtorek, 27 stycznia 2015

Dzisiaj propozycja na dwudniowy obiad :D Na początek ryż z warzywami - włoską kapustą, marchewką i pietruszką. Idealny dodatek do porcji mięsa, najlepiej drobiowego (kilka propozycji poniżej). Z podanych składników ryżu będzie naprawdę sporo, więc możecie być spokojni o obiad następnego dnia. Wystarczy dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, posypać serem, zapiec i gotowe... Spróbujcie koniecznie :)

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami lub ryż z warzywami do obiadu

Składniki:

200 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)

1-2 cebule

2 spore marchewki

1 pietruszka 

1/4 główki włoskiej kapusty (ok. 350 g)

natka pietruszki (dodałam 2 łyżki natki - posiekanej i zamrożonej)

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

ok 2 łyżek oleju do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. 

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i kapustę. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość a warzywa będą miękkie.

Do warzyw dodać ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, jeżeli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać na ciepło z mięsem, np. soczystą piersią z kurczaka, piersią zapiekaną z serem, kotletem hawajskim, kotletem w serowej panierce lub kotletami siekanymi z kurczaka.

 Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami lub ryż z warzywami do obiadu

Zapiekanka z piersią z kurczaka i serem: 

ryż z powyższego przepisu (około 1/2 porcji)  

1 pojedyncza pierś z kurczaka 

przyprawa kebab- gyros, przyprawa do kurczaka lub ulubione zioła

żółty ser

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kebabu - nie żałujcie przyprawy. Usmażyć na patelni, do zarumienienia (nie zbyt długo, aby mięso nie było suche). 

Usmażonego kurczaka dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeżeli macie patelnię która można używać w piekarniku, to pozostawcie na patelni).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać z wierzchu (tyle ile lubicie). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (termoobieg) do zarumienienia się sera.

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 22 stycznia 2015

Dawno nie przeglądałam takiej książki.... zdjęcia, potrawy, sposób ich podania, przeniosły mnie do czasów dzieciństwa. "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji", bo o tej książce mowa - to zbiór ponad 400 tradycyjnych, polskich przepisów na każdą okazję.

Autorka książki - Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Wśród książek, których jest autorką, znajdziemy pozycje z przepisami na ciasta, przetwory, przystawki, zupy i dania główne. Co znajdziesz w wielkiej księdze specjałów? Zapraszam do lektury...

Ps. Koniecznie doczytaj do końca - czeka tam na Ciebie konkurs :D 

Wielka księga specjałów Siostry Anastazji

Na początek, kilka rad od Siostry Anastazji - o czym warto pamiętać podczas przygotowania potraw, jak rozpoznać dobrej jakości mięso czy jak przygotować klarowane masło. Pierwszy rozdział, to przepisy na przystawki. Co konkretniej? Kilka propozycji na podanie ryb, faszerowane warzywa, jajka, rolady, pasztety czy sałatki.  

Kolejny rozdział to zbiór przepisów na zupy, kremy i dania jednogarnkowe. Na początek - barszcz czerwony - skorzystałam z przepisu i muszę przyznać, że jest naprawdę świetny - zajadaliśmy się nim w te święta. Jeżeli chodzi o dania jednogarnkowe, to szczególnie wpadły mi w oko przepisy na gulasze, których jest w książce kilka.

Dania główne - to zdecydowanie najobszerniejszy rozdział w książce. Propozycje dań są tak różne, że chyba najłatwiej byłoby gdybym zamieściła spis treści ;) Każdy znajdzie coś dla siebie... w dużym skrócie: dania z ryżem, makaronem, pyzy, knedle, kluski, pierogi, zapiekanki, mięsa i ryby. Sprawdziłam przepis na kotleciki z włoskiej kapusty - rewelacja! 

Wielka księga specjałów Siostry Anastazji

Ostatni rozdział książki to dodatki do dań. Przepis, który sprawdziłam jako pierwszy to kapuśniaczki - pyszne, drożdżowe paszteciki z farszem z kapusty i grzybów. Poza tym, są to głównie propozycje na dodatki do zup, ale także sałatki i surówki.

Do każdego przepisu dołączone jest zdjęcie. Nie spodziewajcie się pięknych, wystylizowanych potraw jak w większości nowych publikacji. Potrawy przypominają raczej domowe (a może weselne?) talerze z czasów mojego dzieciństwa. Dla ułatwienia, przy każdym z przepisów umieszczono kucharskie czapeczki, symbolizujące stopień trudności przygotowania danej potrawy - bardzo łatwe, łatwe i trudniejsze. Na koniec, spis treści - zebrano w nim wszystkie przepisy z podziałem na rozdziały. Dodatkowo, dla ułatwienia, umieszczono alfabetyczny spis wszystkich przepisów. 

Jeżeli lubicie tradycyjną polską kuchnię, to książka z całą pewnością się Wam spodoba. Zachęcam do jej zakupu :) (masz szansę ją wygrać - szczegóły pod zdjęciami).

Książka ma format 200 x 280 cm, twardą oprawę i dokładnie 416 stron. 

UWAGA KONKURS !!!

W ramach współpracy z Księgarnią Internetową Gandalf, przygotowałam dla Was szybciutki konkursik. Nagrodą jest opisana powyżej książka: "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji" lub dowolnie wybrana książka z Księgarni Internetowej Gandalf, o cenie nieprzekraczającej 50 zł.

Zadanie konkursowe jest niezwykle proste. Odpowiedz w komentarzu pod tym postem na jedno pytanie: dlaczego książka powinna trafić właśnie do Ciecie?

Nie chcesz opisanej książki? Nie ma problemu :) Rozejrzyj się dokładnie w księgarni, wybierz książkę którą chciałbyś otrzymać, wklej link w komentarzu i puść wodze fantazji :D Nie zapomnij podać swojego adresu e-mail (jeśli wygrasz, obiecuję napisać :)). 

Konkurs trwa od dzisiaj do godziny 24.00. w czwartek 29.01.2015 roku. Zwycięży najciekawsze (moim zdaniem) i najbardziej oryginalne uzasadnienie. W konkursie udział może wziąć każdy kto ma ochotę, z jednym zastrzeżeniem: nagroda, zostanie wysłana przez sponsora wyłącznie na terenie Polski. 

Pamiętaj, że możesz dodać tylko jeden komentarz. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu w terminie 3 dni od zakończenia konkursu. Zadanie konkursowe jest bardzo łatwe, dlatego w przypadku gdy liczba zgłoszeń nie przekroczy 20, zastrzegamy sobie prawo do jego odwołania (może od razu powiadomisz znajomych?).

Ps. nie pogniewamy się, jeśli polubicie nas na fejsbuku ;) Gandalf i ja :D 

Więc jak? Jaka książka i dlaczego powinna trafić właśnie w Twoje ręce? 

Współorganizatorem konkursu i sponsorem nagrody jest Księgarnia Internetowa Gandalf:

Księgarnia Internetowa Gandalf

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 15 stycznia 2015

Po raz pierwszy w mojej kuchni zdrowa (mam nadzieję ;)) wersja gulaszu. Bez mąki, bez śmietany, bez dodatkowych zagęszczaczy. Jedna, jedyna cebulka i czas - tyle potrzeba, aby mieć pyszny, gęsty gulasz.

Najważniejsze, to dobrze obsmażyć mięso - patelnia musi być gorąca, a mięso mocno zrumienione. Dzięki temu gulasz będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Zresztą, to już sprawdźcie sami ;) Mam nadzieję że się skusicie, bo naprawdę warto :D 

Gulasz z karkówki

Składniki:

0,5 kg karkówki 

1 duża cebula 

2 ząbki czosnku 

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 

sól, pieprz, mielona słodka papryka

Karkówkę opłukać zimną wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i mocno zarumienić. Przełożyć go garnka. 

Na patelnię wlać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać do garnka z mięsem.

Całość zalać wodą, tak aby przykryć mięso (nie za dużo, bo sos będzie rzadki). Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, do czasu aż mięso będzie miękkie a cebula niemal niewidoczna (około 1-1,5 godziny)

Dodać koncentrat pomidorowy (jeżeli nie macie koncentratu, możecie zastąpić go keczupem) i wymieszać. Spróbować, jeżeli trzeba dodatkowo doprawić. 

Gotować jeszcze około 30 minut, co jakiś czas mieszając - bez przykrycia, aby sos odparował i zgęstniał. 

Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymikluskami lub kotlecikami z kapusty gryczanej i ziemniaków

Smacznego :)

 Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zdrowy obiad

wtorek, 13 stycznia 2015

Nowy Rok to najlepszy czas na zmiany. Jednym z moich noworocznych postanowień jest częstsze jedzenie kasz. Kiedy byłam młodsza, jedzenie kaszy gryczanej było dla mnie koszmarem. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, a kasze jadamy bardzo często. Na szczęście polubił ją nasz Synek i w sumie dzięki niemu powstał dzisiejszy przepis...

W planach miałam przygotowanie kotletów ziemniaczanych. Kiedy ugotowałam ziemniaki, Synek poprosił o kaszę ;) Połączyłam jedno i drugie, dodałam co nieco i wyszło naprawdę świetne danie. Kotleciki są chrupiące i aromatyczne, pycha! 

Składniki:

ok 300-350 g ziemniaków (waga przed obraniem) 

100 g kaszy gryczanej prażonej

4 pełne łyżki pestek słonecznika 

1 cebula

po 1 łyżce natki pietruszki i koperku 

1 jajko 

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (mogą być z dnia poprzedniego). Przecisnąć przez praskę.

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przestudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni (tak, aby był złotobrązowy). Przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić. 

Do naczynia z ziemniakami przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną, cebulę i słonecznik. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek (u mnie mrożone). Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i spróbować. Jeżeli trzeba, jeszcze doprawić. 

Do masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Formować kotleciki i usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. 

Podawać z gulaszem (przepis na ten ze zdjęcia będzie wkrótce na blogu) lub z sosem czosnkowym i sałatą. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zdrowy obiad

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...