niedziela, 14 grudnia 2014

Miseczka gorącej kaszy jaglanej z gruszką i malinami, o cudownym aromacie wanilii i cynamonu... brzmi nieźle, prawda? Gwarantuję Wam, że smakuje równie pysznie. Z podanych ilości składników przygotujecie dwie porcje kaszy. Żurawinę możecie zastąpić rodzynkami, orzechy laskowe - płatkami migdałów. Polecam bardzo, bardzo gorąco. 

Inspiracją był przepis z najnowszej (dającej sporo do myślenia) książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".

Waniliowa kasza jaglana z gruszką i cynamonem

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej 

1,25 szklanki mleka ryżowego 

1 dojrzała gruszka 

mała garstka żurawiny 

mała garstka orzechów laskowych

mała garstka mrożonych malin

łyżeczka masła

cynamon, sól, cukier waniliowy lub wanilia 

Kaszę jaglaną przelać 2-3 razy wrzątkiem, na gęstym sicie. Wrzucić do garnka. Prażyć przez chwilę. 

Zalać mlekiem ryżowym. Dodać łyżeczkę masła i gotować na małym ogniem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy drobno posiekać. 

Pod koniec gotowania do kaszy dodać cynamon, szczyptę soli, cukier waniliowy, żurawinę, gruszkę, mrożone maliny i orzechy. Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.

Przełożyć do miseczek i zajadać na gorąco :)

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 11 grudnia 2014

Dzisiaj, bardzo szybciutko podaję Wam przepis na spring rolls z włoską kapustą i pieczarkami. Przygotowuje się je dość szybko, a są naprawdę bardzo smaczne. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Idealnie smakują z sosem słodko -pikantnym. Polecam :) 

Ps. W rzeczywistości wyglądały lepiej- zdjęcia robione późnym wieczorem, bez profesjonalnego sprzętu nie prezentują się zbyt dobrze ;) Druga sprawa - głód! Na zdjęcia naprawdę nie było czasu...

DSC03945

Składniki:

ok. 0,5 kg włoskiej kapusty 

200 g pieczarek 

1 cebula 

1 marchewka 

papier ryżowy 6-8 szt.

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

sos sojowy ciemny 

przyprawa chińska 5 smaków 

olej do smażenia

do podania:

sos słodko-pikantny chilli (u mnie TaoTao) 

Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować, tak aby nie była zbyt miękka. Odcedzić. 

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać startą marchewkę. Po chwili wrzucić pieczarki. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka. 

Podsmażone warzywa dodać go kapusty. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, przyprawą chińską i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. 

Papier ryżowy zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Brzegi papieru ryżowego złożyć do środka, całość zawinąć w roladkę. W ten sposób zawinąć wszystkie sajgonki (układamy tak, aby nie stykały się ze sobą). 

Na patelni rozgrzać olej. Sajgonki smażyć z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. 

Podawać z sosem słodko-pikantnym. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 09 grudnia 2014

Piszę. Kasuję. Piszę. Kasuję.... i tak w kółko. Nie mam dzisiaj dnia na pisanie wstępów ;) No bo co napisać o kotlecikach z włoskiej kapusty, marchewki i cebulki? Powiem Wam tak: lepszych nie jadłam! Były po prostu przepyszne. Gorące, ciepłe, zimne - wszystkie smakowały wyśmienicie. Ale przecież nie musicie mi wierzyć na słowo - możecie zrobić je sami.... to jak? Sprawdzicie?

Inspiracją był przepis z książki "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji".

Składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty (około 800 g)

2 marchewki 

1 cebula

100 g żółtego sera startego na tarce (duże oczka)

2 jajka 

2 łyżki bułki tartej 

sól, świeżo mielony czarny pieprz 

po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku 

1 łyżka masła 

mąka krupczatka do obtoczenia - około 3-4 łyżki

olej do smażenia 

Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować do czasu, aż będzie miękka.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka.

Kapustę odcedzić, odcisnąć i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać przesmażoną marchewkę z cebulą, ser, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.

Dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. 

Do miseczki wsypać mąkę krupczatkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. 

Z masy formować małe kotleciki. Obtoczyć w mące krupczatce i usmażyć z obu stron na złoty kolor. 

Podawać na gorąco, jako samodzielne danie, lub np. z dodatkiem piersi z kurczaka i kaszą gryczaną. Równie pysznie smakują na zimno. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 04 grudnia 2014

No i nadszedł ten dzień... z malutkim opóźnieniem, czas na ogłoszenie wyników konkursu :D Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu ciekawej i oczywiście pysznej kanapki, którą będzie można zabrać ze sobą - do pracy, samochodu czy na wycieczkę. Nie było ograniczeń - bułeczki, rogale, bagietki, tosty a nawet tortille - to wszystko mogliście wykorzystać do przygotowania swojej kanapki. Tak, aby dało się ją spakować, przewieźć (przenieść) i zjeść ze smakiem bez podgrzewania. Tym sposobem, udało się stworzyć bardzo pokaźny zbiór kanapkowych inspiracji :)  

PicMonkey_Collage21

Wybór był naprawdę bardzo, bardzo trudny. Dziękuję Wam za tak dużą liczbę przesłanych zgłoszeń, choć bardzo bym chciała, niestety nie mogę nagrodzić każdego :( 

Kanapki były bardzo różne - wszystkie wyglądały bardzo apetycznie. Moim zdaniem, nie każda z nich sprawdziłaby się w wersji "na wynos", ale każda jest wspaniałą inspiracją, za którą jeszcze raz Wam dziękuję.

Wszystkie Wasze zgłoszenia, znajdują się w albumie - zajrzyjcie do niego koniecznie!  Jeżeli nie macie konta na facebook`u, nie ma problemu - zdjęcia i przepisy można zobaczyć bez logowania :D 

KANAPKOWE INSPIRACJE 

Czas na konkrety ;) Nagrodą w konkursie są bony o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym kokuo.pl Nagrodę zdobywają dwie, wybrane przeze mnie osoby. Nie ukrywam, że moja ocena nie jest obiektywna- wybrałam kanapki, które najchętniej przygotowałabym dla siebie lub męża do pracy. W wyborze pomagał mi mąż, więc co złego, to nie ja ;)

Pierwszy bon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym kokuo.pl powędruje do Edyty Kondrat. Oto jej propozycja: Bagietka z boczkiem i rukolą:



Składniki:

1 bagietka
2 plastry pomidora
2 plastry wędzonego boczku
1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone w plasterki)
garść rukoli
1 łyżeczka masła
świeżo zmielony pieprz

Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, podsmażone plastry boczku, plasterki pomidora i 
jajko. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć drugą częścią bagietki.


Drugi bon wygrywa Alex Mikołajska, za pomysł na fish buRgeRa:

 

Składniki:
1 wyfiletowana sardynka
1 bułka ciabatta z oliwkami
liście sałaty
1 pomidor
majonez tymiankowy
musztardowe krążki cebuli

MAJONEZ TYMIANKOWY
1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy dijon 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól 
pieprz
1 łyżka wody wrzącej
Żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach tymianek .

MUSZTARDOWE KRĄŻKI CEBULOWE 
1 duża cebula
5 łyżek mąki pszennej
5-8 łyżek mleka
1 łyżka musztardy 
sól
oliwa do smażenia 
Cebule obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki cebulowe. Z wymienionych składników pomijając oliwę wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie tak by pływały przewracając na drugą stronę. 

SARDYNKA 

1 wyfiletowana sardynka
3 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Rybę przyprawiamy oraz panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor .
Bułkę ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy tymiankowym majonezem układamy sałatę , pomidora oraz rybę .
Rybę smarujemy tymiankowym majonezem i układamy krążki cebuli , całość przykrywamy pozostałą ciabattą.
Idealna kanapka na ciepło i na zimno. 
Smacznego :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za udział w konkursie. Z osobami które wygrały, skontaktuje się mailowo. 

Pamiętajcie, aby przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym kokuo.pl, wpisać hasło: "U mnie w kuchni" - otrzymacie prezent niespodziankę :D 

Sponsorem nagród jest sklep internetowy:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...