poniedziałek, 28 lipca 2014

Podstawą dzisiejszej zupy są dobre składniki. Pomidory muszą być słodkie, dojrzałe, pachnące. Najlepiej sprawdzą się malinowe. Marchewka - najlepiej młoda. To one zdecydują o smaku zupy... Dwa dobre składniki - tylko tyle potrzeba, by móc zajadać się pysznym, orzeźwiającym kremem...

krem z marchewki i pomidora

Składniki:

0,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych)

300 g marchewki 

1-2 ząbki czosnku 

200 ml wody 

1 łyżka masła

sól

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem i odczekać chwilę. Wylać wodę, zdjąć skórę i pokroić w kostkę. 

Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojoną marchewkę. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Smażyć do czasu, aż marchewka zacznie się rumienić, od czasu do czasu mieszając. 

Dorzucić pokrojone pomidory i posiekany ząbek czosnku. Zalać szklanką gorącej wody. Gotować do czasu, aż marchewka zmięknie. Zmiksować przy użyciu blendera. Doprawić solą. 

Podawać z pokruszoną mozzarellą i świeżym listkiem bazylii (niestety moją zjadły robaczki, nowa jeszcze nie zdążyła urosnąć, a w sklepie nie udało mi się jej kupić) lub z grzankami. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 21 lipca 2014

Placuszki, to najczęstsze weekendowe śniadanie u nas w domu. Nigdzie nie trzeba się spieszyć, można spokojnie usiąść i delektować się ich smakiem...

Placuszki z dzisiejszego przepisu są dość słodkie, ich smak i struktura bardzo przypomina mi muffinki. Chociaż nic nie przebije tradycyjnych racuchów z jabłkami, czasami warto poeksperymentować ;) 

Placuszki z bananami

Przepis znalazłam u Kasi z bloga A dupa rośnie

Składniki:

225 g mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru trzcinowego 

3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli 

1 dojrzały banan

220 ml mleka

1 jajko 

3 łyżki roztopionego masła

Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia (jeżeli boicie się, że jest go zbyt dużo - spokojnie, gwarantuję że nie czuć go w smaku) i szczyptę soli. Wymieszać. 

W drugim naczyniu rozgnieść widelcem dojrzałego banana. Dodać mleko, jajko i roztopione masło. Zmiksować. Dodać suche składniki i ponownie zmiksować (ciasto będzie dość gęste). 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Placuszki nakładać łyżką lub małą chochelką. Smażyć na złoto z obu stron. 

Podawać ulubionymi dodatkami, np. z miodem i prażonymi płatkami migdałów, posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi lub z sosem czekoladowym.

Z podanej ilości składników wychodzi około 20 placuszków. 

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 19 lipca 2014

Dzisiaj wyjątkowy dla mnie przepis... te hot-dogi po raz pierwszy robiłam 12 lat temu. Pamiętam jak dziś, jak podekscytowana gnałam rowerem na drugi koniec miasta, żeby nie zdążyły wystygnąć :)

Hot-dogi chyba smakowały, bo osoba do której tak wtedy pędziłam, jest teraz moim mężem :D 

Hot-dogi zapiekane z kapustą

Przepis znalazłam wtedy w gazecie, zdaje się, że była to Claudia. 

Składniki na naleśniki (5 sztuk):

170 g mąki 

300 ml mleka

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

300 g kiszonej kapusty 

pół szklanki soku jabłkowego 

sól, cukier, pieprz, słodka papryka

5 parówek 

keczup, musztarda 

dodatkowo:

100 g żółtego sera np. gouda lub cheddar 

Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do naczynia wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i mleko. Zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśnik (powinno być ich 5 sztuk)

Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć wodę i posiekać. Na patelnię wlać łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną kapustę i chwilę podsmażyć. Podlać sokiem jabłkowym, doprawić solą, pieprzem cukrem i słodką papryką. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. 

Naleśniki posmarować musztardą i keczupem. Na wierzchu ułożyć obsmażoną kapustę i parówkę. Zawinąć w rulon i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

Tak przygotowane hot-dogi posypać startym na tarce serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut. 

Smacznego :)

Hot-dogi zapiekane z kapustą

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 17 lipca 2014

Dzisiaj nie przepis, a pomysł na cudowny deser z owocami, bitą śmietaną i bezami. Sam pomysł narodził się w Anglii w Eton College`s (stąd nazwa Eton Mess), a tradycyjna wersja deseru była z truskawkami. Zwał jak zwał - napiszę tylko tyle - trzy składniki, które w połączeniu tworzą cudowny, słodki bałagan.... sprawdźcie koniecznie! To nie może się nie udać ;D 

Składniki:

śmietanka kremowa 30%

małe bezy 

jagody lub truskawki

Śmietankę mocno schłodzić. Ubić do gęstości (nie na sztywną pianę). Bezy pokruszyć. 

Reszta zależy już od Was :) Owoce można zostawić całe, lub część rozgnieść widelcem. W wersji bardziej orzeźwiającej można zmiksować mrożone truskawki z jagodami (zdjęcie poniżej). Owoce układamy w pucharkach na przemian z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami lub mieszamy wszystko razem i przekładamy do pucharków. 

Ja uwielbiam każdą z wersji :D A Wy? Jak przygotujecie swój deser? 

Eton Mess z jagodami, czyli najprostszy i najlepszy deser na lato

Eton Mess z jagodami, czyli najprostszy i najlepszy deser na lato

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 62
Współpraca
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

nowe Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...