sobota, 01 sierpnia 2015

Dzisiaj pomysł na błyskawiczny makaron ze świeżym, domowym pesto bazyliowym. W zależności od tego, jaką konsystencję pesto chcecie otrzymać i jakiej ilości potrzebujecie możecie przygotować je w moździerzu lub przy użyciu blendera. 

Do przygotowania dzisiejszego pesto użyłam migdałów i pestek dyni - czasami używam orzeszków piniowych, innym razem samych migdałów. W 'oryginalnej' wersji pesto przygotowuje się z orzeszkami pinii, ja używam takich, jakie akurat mam w domu :) 

pesto bazyliowe

Składniki:

pęczek świeżej bazylii (u mnie z jednej doniczki)

50 g orzeszków pinii lub migdałów w płatkach (lub 25 g pestek dyni + 25 g migdałów)

50 ml oliwy z oliwek 

25 g parmezanu (zetrzeć na tarce)

3 łyżki soku z cytryny

1-2 ząbki czosnku 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

ok 150-200 g ulubionego makaronu

Wszystkie składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zmiksować blenderem lub w malakserze. Jeżeli konsystencja pesto będzie zbyt gęsta dolać więcej oliwy. 

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić,zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.

Do gorącego makaronu dodać pesto i pozostawioną wodę z gotowania. Dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem lub płatkami migdałów. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 18 lipca 2015

Słodziutkie, małe marchewki, pietruszka, seler, por i młode ziemniaczki... to wszystko w jednym talerzu z malutkimi, drobiowymi pulpecikami i aromatycznym koperkiem. Pyszności!!! 

Nie żałujcie warzyw, nie przesadźcie z wodą i nie zapomnijcie o soli :) Zupa jest naprawdę pyszna, więc przygotujcie ją koniecznie. Nie musicie zabielać jej śmietaną - bez niej jest równie dobra. Spróbujcie gotowej zupy i sami zdecydujcie. Smacznego :) 

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Zupa:

duży pęczek młodej włoszczyzny, u mnie:

4 marchewki, 3 pietruszki (korzeń + natka), seler (korzeń + liście), mały por

ok 300 g ziemniaków

2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól morska

100 g śmietany 18% (do zup) 

koperek do podania 

Pulpeciki: 

0,5 kg mięsa mielonego z indyka 

1 jajko 

2 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku 

pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i jasną część pora kroimy w plasterki. Seler w kostkę lub w paseczki. 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilkę, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodajemy liście selera, natkę pietruszki i ciemnozieloną część pora (w całości - ułatwi to później ich wyciągnięcie). Zalewamy zimną wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu. 

W czasie, kiedy zupa się gotuje, formujemy małe pulpeciki (wielkości nie większej niż orzech włoski) i odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna przykryć dno patelni). Wkładamy przygotowane pulpeciki i smażymy do zarumienienia, z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy do miseczki.

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (nie mogą się rozpadać). Wyciągamy zieleninę (natkę pietruszki, seler i por), liście laurowe i ziele angielskie. 

Chochlę gorącej zupy wlewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. 

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy usmażone pulpeciki i posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 30 czerwca 2015

Kasza pojawia się u nas ostatnio bardzo często i to w różnych kombinacjach. Tym razem jest to kasza jęczmienna perłowa z prawdziwkami, parmezanem i natką pietruszki. Bardzo aromatyczna, kremowa, po prostu pyszna :)

Podstawą dania jest dobry bulion - woda i kostki rosołowe nie mają najmniejszych szans. Bulion musi być domowy, długo gotowany, esencjonalny.

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Składniki: 

120 g kaszy jęczmiennej perłowej 

1 cebula 

ok 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam 450 ml drobiowego)

300 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)

30 g parmezanu 

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz i sól morska

natka pietruszki do podania 

Do rozgrzanego garnka wlać po łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie wrzucić kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszać, tak aby kasza pokryła się olejem. Prażyć mieszając od czasu do czasu (nie przypalić), aby wydobyć z kaszy jeszcze lepszy smak i aromat.

Do garnka z kaszą wlać 3/4 ciepłego bulionu i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolewać po chochelce bulionu do czasu, aż kasza osiągnie odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowana).

Kiedy kasza będzie prawie gotowa na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Kiedy kasza będzie gotowa, dodać starty na tarce parmezan i usmażone prawdziwki (kilka można zostawić do dekoracji). Wymieszać, jeżeli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać od razu po przygotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Przepis dodany do akcji: 

Gotuj w zdrowym stylu

wtorek, 09 czerwca 2015

Ci, którzy mnie odwiedzają, wiedzą, że uwielbiam makarony :) Szczególnie jeśli czas na przygotowanie dodatków, jest nie wiele dłuższy od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu... Dzisiaj mam dla Was bardzo proste połączenie makaronu, piersi z kurczaka i suszonych pomidorów. Nie pomijajcie rukoli - idealnie dopełnia ona całości. 

Sprawdźcie sami, bo jest pysznie ;) 

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

200 g makaronu (np. spaghetti, tagliatelle, bavette) 

0,5 kg piersi z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g suszonych pomidorów

sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszone oregano

olej do smażenia 

rukola do podania 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sporą szczyptą suszonego oregano. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (najlepiej użyć zalewy z pomidorów). Wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miseczki.

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na patelnię (po smażonych pomidorach) wrzucić pierś z kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić, dodać przesmażone wcześniej warzywa i wymieszać.

Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z rukolą. 

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 79
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...