Blog > Komentarze do wpisu

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Słodziutkie, małe marchewki, pietruszka, seler, por i młode ziemniaczki... to wszystko w jednym talerzu z malutkimi, drobiowymi pulpecikami i aromatycznym koperkiem. Pyszności!!! 

Nie żałujcie warzyw, nie przesadźcie z wodą i nie zapomnijcie o soli :) Zupa jest naprawdę pyszna, więc przygotujcie ją koniecznie. Nie musicie zabielać jej śmietaną - bez niej jest równie dobra. Spróbujcie gotowej zupy i sami zdecydujcie. Smacznego :) 

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Zupa:

duży pęczek młodej włoszczyzny, u mnie:

4 marchewki, 3 pietruszki (korzeń + natka), seler (korzeń + liście), mały por

ok 300 g ziemniaków

2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól morska

100 g śmietany 18% (do zup) 

koperek do podania 

Pulpeciki: 

0,5 kg mięsa mielonego z indyka 

1 jajko 

2 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku 

pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i jasną część pora kroimy w plasterki. Seler w kostkę lub w paseczki. 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilkę, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodajemy liście selera, natkę pietruszki i ciemnozieloną część pora (w całości - ułatwi to później ich wyciągnięcie). Zalewamy zimną wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu. 

W czasie, kiedy zupa się gotuje, formujemy małe pulpeciki (wielkości nie większej niż orzech włoski) i odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna przykryć dno patelni). Wkładamy przygotowane pulpeciki i smażymy do zarumienienia, z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy do miseczki.

Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (nie mogą się rozpadać). Wyciągamy zieleninę (natkę pietruszki, seler i por), liście laurowe i ziele angielskie. 

Chochlę gorącej zupy wlewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. 

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy usmażone pulpeciki i posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego :) 

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 18 lipca 2015, iwonaasb

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/28 16:34:39
Czasem nic więcej nie trzeba niż pyszna zupa.

Pozdrawiam serdecznie
-
2015/07/28 20:35:25
matleen - uwielbiam zupy z 'wkładką', bo nie muszę robić drugiego dania ;) pozdrawiam
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...