Blog > Komentarze do wpisu

Orzotto z kaszy jęczmiennej perłowej z prawdziwkami (kaszotto)

Kasza pojawia się u nas ostatnio bardzo często i to w różnych kombinacjach. Tym razem jest to kasza jęczmienna perłowa z prawdziwkami, parmezanem i natką pietruszki. Bardzo aromatyczna, kremowa, po prostu pyszna :)

Podstawą dania jest dobry bulion - woda i kostki rosołowe nie mają najmniejszych szans. Bulion musi być domowy, długo gotowany, esencjonalny.

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Składniki: 

120 g kaszy jęczmiennej perłowej 

1 cebula 

ok 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam 450 ml drobiowego)

300 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)

30 g parmezanu 

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz i sól morska

natka pietruszki do podania 

Do rozgrzanego garnka wlać po łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie wrzucić kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszać, tak aby kasza pokryła się olejem. Prażyć mieszając od czasu do czasu (nie przypalić), aby wydobyć z kaszy jeszcze lepszy smak i aromat.

Do garnka z kaszą wlać 3/4 ciepłego bulionu i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolewać po chochelce bulionu do czasu, aż kasza osiągnie odpowiednią miękkość (nie może być rozgotowana).

Kiedy kasza będzie prawie gotowa na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Kiedy kasza będzie gotowa, dodać starty na tarce parmezan i usmażone prawdziwki (kilka można zostawić do dekoracji). Wymieszać, jeżeli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać od razu po przygotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Kaszotto z kaszy jęczmiennej perłowej z borowikami (orzotto)

Print Friendly Version-` of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Przepis dodany do akcji: 

Gotuj w zdrowym stylu

wtorek, 30 czerwca 2015, iwonaasb

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/16 14:10:08
Co prawdza prawdzików swieżych nie kupię.. ale może suszone się nadadzą...
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...