Blog > Komentarze do wpisu

Arista z jabłkami

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy." Wydawnictwa Jedność. Dlaczego arista? Cytując za autorką:

"Nazwa arista została temu daniu przypisana w XV w. we Florencji. Na bankiecie wydanym na cześć gości z Grecji podano pieczeń, która cieszyła się wielkim powodzeniem wśród biesiadników. Goście nieustannie powtarzali "Arista, arista!", co po grecku znaczy "wspaniały". Z pewnością mieli rację".

Jeżeli lubicie mięsa przygotowane z dodatkiem wina, to trafiliście doskonale. Schab jest bardzo soczysty, lekko zarumieniony z zewnątrz. Po prostu arista!   

Schab z jabłkami

Składniki:

700 g schabu bez kości 

2 ząbki czosnku

3 jabłka

1 cebula

pół szklanki białego wina (dodałam wino półsłodkie)

1 łyżeczka masła

oliwa

sól, świeżo mielony czarny pieprz

Ze schabu usunąć ścięgna, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obwiązać nicią kuchenną. Natrzeć solą i pieprzem. 

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i rozgniecione ząbki czosnku. Na gorący tłuszcz włożyć schab i zarumienić z każdej strony (łącznie trwa to około 10 minut). Mięso przewracać przy użyciu łopatek, aby go nie przedziurawić. W tym czasie obserwować ząbki czosnku - jeżeli zaczną brązowieć, należy je wyciągnąć ponieważ stają się wtedy gorzkie.  

Zarumieniony schab polać winem i gotować do czasu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. 

Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić, również w ósemki. Dodać do garnka z kawałkiem schabu, zamieszać i dusić pod przykryciem przez 30-40 minut na średnim ogniu (czas podany w przepisie to 30 minut, ja dusiłam schab 40 minut i był idealny). 

Po tym czasie wyjąć mięso z garnka, przykryć folią i odstawić. Jabłka gotować jeszcze około 5 minut (całość można zmiksować, ale nie jest to koniecznie). Schab kroimy w cienkie plastry i podajemy z jabłkami na gorąco.

Smacznego :)

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 19 sierpnia 2014, iwonaasb

Polecane wpisy

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...