Blog > Komentarze do wpisu

Bulion warzywny

Tym razem przepis dla osób, które stawiają w kuchni pierwsze kroki. Bulion warzywny to podstawa wielu zup, sosów czy risotto. Nie musicie trzymać się sztywno ilości składników. Potraktujcie ten wpis jako wskazówkę. Warto przygotować większą ilość bulionu, a niewykorzystaną część zamrozić. 

Bulion warzywny

Składniki:

2 litry wody 

2 duże marchewki 

2 korzenie pietruszki 

1/2 korzenia selera lub 2 łodygi selera naciowego z liśćmi 

2 cebule 

2 ząbki czosnku 

2 liście laurowe

4 ziarenka pieprzu 

sól 

Wszystkie warzywa (poza cebulą i czosnkiem) obrać, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. 

Cebulę w łupinie przekroić na połowę i mocno zarumienić na suchej patelni lub nad palnikiem gazowym. 

Wszystkie warzywa i przyprawy wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu, do czasu aż warzywa będą zupełnie miękkie. 

Odcedzić, doprawić solą. 

Gotowy bulion wykorzystać do przygotowania zup, sosów lub risotto.

Smacznego :) 

Bulion warzywny

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 04 maja 2014, iwonaasb

Polecane wpisy

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...