Blog > Komentarze do wpisu

Pierś z indyka z warzywami

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem podejrzanym w programie Michela Moran "Doradca Smaku". Całość bardzo nam smakowała. Warzywa pozostały lekko chrupiące, pierś z indyka soczysta i dobrze doprawiona. Idealne, jeżeli macie ochotę na lekki i zdrowy obiad. Zmieniłam kilka drobnych szczegółów, m.in. pominęłam dodatek masła do sosu i doprawiłam go odrobinkę cukrem, więc jeżeli chcecie zajrzeć do oryginału, zapraszam do źródła

Pierś z indyka z warzywami

Składniki:

0,5 kg piersi z indyka (ja użyłam sznycli, po 100 g każdy)

4 łodygi selera naciowego  

1 mała cukinia

0,5 papryki czerwonej

0,5 papryki żółtej

por (ok 10 cm) 

1 puszka krojonych pomidorów 

pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka

cukier (można pominąć)

Z selera odciąć końcówki i zeskrobać warstwę zewnętrzną. Pokroić na kawałki o długości około 5 centymetrów, a następnie wzdłuż na paski. Podobnie pokroić pora i cukinię. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski o długości podobnej do pozostałych warzyw. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojonego pora i selera. Smażyć przez chwilę, aby warzywa pozostały chrupiące. Dodać pokrojoną paprykę. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (czas smażenia zależy od tego jakie warzywa lubicie, ja obsmażałam bardzo krótko aby papryka pozostała chrupiąca). 

Na koniec dodać paski cukinii, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać. W razie konieczności doprawić (ja dodałam łyżeczkę cukru).

Indyka doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju.

Jeżeli podzieliliście pierś na kotlety o grubości około 1 cm (tak było w moim przypadku), mięso wystarczy usmażyć z obu stron na złoty kolor i będzie gotowe. Smażenie najlepiej zacząć w momencie, kiedy do warzyw dodajemy pomidory z puszki. 

Jeżeli podzieliliście pierś na 2-3 grubsze kawałki, mięso, po krótkim obsmażeniu z obu stron na złoty kolor, należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10-12 minut (mięso przygotowane w ten sposób pozostanie soczyste). Smażenie zaczynamy przed wrzuceniem warzyw na patelnię, czas pieczenia wystarczy na przygotowanie warzyw. 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 22 lutego 2014, iwonaasb

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/24 12:05:13
Ale bym spróbowała bo wygląda zachęcająco
Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...