Blog > Komentarze do wpisu

Pesto brokułowe

Tym razem mam dla Was pomysł na pesto brokułowe. Przepis znalazłam na wegetariańskim blogu Jadłonomia i od razu mi się spodobał. Co do smaku, zdania były podzielone. Mój mąż po spróbowaniu postanowił zrezygnować z obiadu, a ja miałam porcję na dwa dni :) Spróbujcie i oceńcie sami- wg mnie - bomba!!! 

Pesto brokułowe

Przepis odrobinkę zmieniłam, więc podaję z moimi zmianami. 

Składniki:

250 g mrożonych brokułów (lub 1 świeży)

1 szklanka migdałów łuskanych (ze skórką)

1/2 szklanki oliwy z oliwek 

2 łyżki natki z pietruszki

kawałek świeżej papryczki chilli lub szczypta suszonego 

3-4 ząbki czosnku

świeżo zmielony pieprz i sól

1-2 łyżeczki soku z cytryny 

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić migdały i prażyć do czasu aż zaczną intensywnie pachnieć (nie przypalić). Odłożyć do wystudzenia. 

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, tak aby pozostały lekko twarde. Odcedzić. Wrzucić do naczynia/misy robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tak aby część orzechów pozostała w małych kawałkach (nie na papkę). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Podawać z makaronem lub pieczywem.

Można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 10 dni (nie sprawdzałam - zjadłam wszystko w 2 dni). 

Smacznego :) 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 14 lutego 2014, iwonaasb
Tagi: makaron

Polecane wpisy

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...