Blog > Komentarze do wpisu

Frużelina truskawkowa czy owoce w żelu?

Owoce w żelu, nazywane również frużeliną, to najwspanialszy dodatek do gofrów jaki znam :) doskonale sprawdza się również jako dodatek do placuszków, lodów czy jogurtu naturalnego. Mój synek uwielbia ją 'bez dodatków' ;) Frużelinę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę niesamowita!

Frużelina truskawkowa

Przepis pochodzi z bloga Domi w kuchni

Składniki:

0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych

200 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki

100 g cukru (dodałam mniej)

1 łyżeczka soku z cytryny

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, ziarenka wanilii, wodę i sok z cytryny. Całość podgrzewać do momentu, w którym truskawki zaczną się rozpadać. 

Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do gotujących się truskawek, ciągle mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Frużelina ma konsystencję rzadszego kisielu. 

Jeżeli chcemy zrobić sobie 'zapasy' na zimę, gorącą frużelinę przełożyć do umytego i wyparzonego słoiczka, mocno zakręcić i pozostawić do góry dnem do wystygnięcia. 

Smacznego :) 

Frużelina truskawkowa

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF 

sobota, 20 lipca 2013, iwonaasb
Tagi: z owocami

Polecane wpisy

Masz pytania? Śmiało:
iwonasb@wp.pl
Uwaga

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych stronach lub serwisach internetowych.

Bądźcie zawsze na bieżąco



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl



Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Top Blogi

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...